kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
KÖZÉP-AMERIKA
KUBA
Organikus Mezőgazdaság Csoport


A kubai Grupo de Agricultura Organica (GAO) 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy meggyőzze a kubai gazdálkodókat és döntéshozókat arról, hogy az ország korábbi, magas energia-felhasználású mezőgazdasága túlságosan behozatalfüggő és környezetkárosító volt. A kilencvenes évek elején a szovjet kereskedelmi kapcsolatok összeomlásával Kuba súlyos élelmiszerválságon esett át. A kormánynak nem volt pénze a műtrágya és a növényvédőszerek további importjára, pedig csak ennek a növelésében látta megoldást. A GAO viszont rámutatott, hogy ténylegesen az önellátó biogazdálkodás kínál járható kiutat. Az ENSZ Fejlesztési Szervezete, a UNDP segítségével olyan programot vitt véghez, amellyel bebizonyította: az agroökológiai termelés képes hasonló, sőt néha még nagyobb hozamot termelni, mint a hagyományos módszer, több gazdasági előnnyel jár, és javítja a föld termékenységét. Az GAO tagságában ma már vannak gazdálkodók, terjesztési ügynökök, kutatók és kormányhivatalnokok, akik feladatuknak tartják az organikus technológiák terjesztését.
Az GAO számos mintagazdaságot hozott létre, országszerte évente több tucatnyi tanácskozást szervez, saját szakmai folyóiratot jelentet meg, és a Havannai Mezőgazdasági Egyetemen több mint 500 diáknak tart akkreditált agroökológiai kurzust. 1999-ben a GAO tagja lett a Kubai Mezőgazdasági és Erdészeti Szakemberek Egyesületének, és ezáltal tevékenységük még jobban kiterjedt és hatékonyabbá vált.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.