kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
KÖZÉP-AMERIKA
NIKARAGUA


Bianca Jagger 1945-ben született Nikaraguában. Gyermekkorában szemtanúja volt az USA támogatását élvező Somoza vezette Nemzeti Gárda terrorjának, amely majdnem fél évszázadon át uralkodott az országban. Tizenhat éves korában ösztöndíjjal került a Párizsi Politikatudományi Egyetemre. Huszonkét évesen, 1972-ben visszatért Managuába, hogy megkeresse szüleit a 10 ezer halottat követelő, hatalmas erejű földrengés után. Otthon azt tapasztalta, hogy a Somoza rezsim az áldozatok tragédiájából profitál, és kíméletlen módon bezsebeli a nikaraguaiaknak küldött humanitáriánus segélyek dollár millióit. Jaggert ezek a tapasztalatok arra ösztönözték, hogy harcoljon az emberi jogokért, a társadalmi és a gazdasági igazságosságért.
1981-ben egy amerikai misszió tagjaként menekülttáborból elrabolt 40 ember életét mentette meg, mikor kamerákkal az emberrablók nyomába eredt.

Bianca Jagger
A kilencvenes években a bennszülöttek jogaiért harcolt Dél-Amerikában, és védte lakóhelyüket, a trópusi esőerdőket. A nikaraguai Miskito indiánok mellé állt, és küzdött a kormány által engedélyezett fakitermelési koncesszió ellen; ez ugyanis veszélyeztette volna az indiánok élőhelyét az Atlanti-óceán mentén. Segített elkülöníteni és megvédeni a Brazíliában élő yanomamik ősi földjét az aranybányászoktól, valamint együttműködött azokkal a csoportokkal, amelyek az Amazonas esőerdőit védték egy nemzetközi exportra telepített szójabab ültetvénytől.
Az USA-beli Chevron Texaco olajvállalatot azzal vádolják, hogy egy ún. „esőerdei Csernobil”-t okozott. A Texaco két évtizedes (1971–1992) működése alatt a kőolaj és hulladéka éveken keresztül terjeszkedett: beszennyezte a talajvizet és a folyóvizeket, amelyek 30 ezer ember – köztük öt bennszülött csoport – ivóvíz ellátását biztosították. 2004 áprilisában Jagger szembeszállt a Chevron Texaco vezetőségével a cég részvényeseinek éves találkozóján.

„Ugrásszerűen megnőtt a rákos megbetegedések és a spontán vetélések száma a szennyezett területen” – jelentette ki felszólalásában kártérítést követelve. Kifogásolta továbbá azt is, hogy a vállalat nem használta a környezet védelme érdekében rendelkezésre álló legjobb technológiát.”JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.