kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ÁZSIA
INDIA


Indiában a szegénység a legsúlyosabb kérdés. Megkerülhetetlen, akárcsak az oktatás, az egészségügy, a nők helyzete, a törzsi népek helyzete, a kasztrendszer, az önértékelés és kezdeményezőkészség hiánya, a földkérdés, a vallási ellentétek, a hindu extrém nacionalista kormányzat.
Meglepett, milyen erős India civil társadalma, és milyen széles skálán mozog. Az összetett, problémaérzékeny gondolkodás az értelmiségi indiai társadalom minden területén képviselteti magát: nem létezik társadalmi tevékenység, amely ne vállalná valamilyen módon azt, hogy kezelni kell a problémákat, amelyekkel India küzd: legyen az újságírás, filmrendezés, művészet, oktatás, szerzetesség, vallási élet, ifjúsági mozgalom. Egy egyetem média szakát látogatjuk meg Bhopal városában: „kommunikáció társadalmi elkötelezettséggel” – hirdeti a tanszék brosúrája. A diákokat terepre küldik. A leendő újságírók például a nyomornegyedekben készítenek anyagot egy-egy aktuális problémáról, hogy majd civil szervezetekkel dolgozhassanak együtt médiakampányok lebonyolításában. Az egyik szervezet India-szerte többezer művészt fog össze annak érdekében, hogy a művészetet a társadalmi ügyek szolgálatába állítsák. A művészek nemcsak vizuális megjelenítés tervezésével támogattak számos kampányt és demonstrációt, de hírnevüket is gyakran ajánlják fel valamilyen ügy számára, ilyen volt a tavalyi, Gujarat állambeli mészárlás, vagy az írástudatlanság elleni kampány.

„Ha egy nőt oktatsz, egy egész családot oktatsz!”
(Cedric Prakash, az ESP iskolahálózat vezetője)
India az az ország, ahol a szociális mozgalmak virágoznak. Hiszik, hogy belátható időn belül az egymilliárd lakosnak lesz mit ennie, lesz hol laknia és lesz munkája.
India, amely Magyarországnál már ma is mintegy háromszor sűrűbben lakott, az emberiség évenkénti 77 milliós létszámnövekedésének 21 százalékát adja. Évente több gyermek születik, mint ahány magyar él a világon. Területének másfélszeres túlterheltsége megmutatkozik a talajpusztulásban, az erdőirtásban, a talajvíz süllyedésében, az élővilág pusztulásában és a nyomorban. A nők oktatása, jogai, munkalehetőségei, valamint a családtervezési eszközök elérhetősége alapfeltétel a fenntarthatóság felé vezető úton. Ez fogalmazódott meg a riói, johannesburgi, kairói és pekingi ENSZ találkozókon is. Az analfabéta nőknek majdnem háromszor annyi gyerekük születik, mint az érettségizetteknek, és nem azért, mert ezt szeretnék.
A Bocs Alapítvány 27 éve támogatja az úgynevezett ESP iskolahálózatot, amelynek jelenleg száz intézménye és harmincötezer diákja van. Az ESP kollégiumai nagyon kis költséggel, hatékonyan dolgoznak. Már 5 ezer forint fedezi egy gyermek havi szállását, étkezését, oktatását, 50 ezer forint pedig egy teljes tanévre elég. Erről szól a Lélegzet mostani számával együtt postázott képeslap is. Az adományokkal az indiai szegény falusi gyermekek iskolázását, környezeti és békére nevelését támogatjuk.
Simonyi Cecília

Gyors fejlődést szeretne
a megújítható energiaforrások terén
az indiai miniszterelnök
Manmohan Singh indiai miniszterelnök arra szólította fel az ország tudósait és illetékes tisztviselőit, hogy gyorsítsák fel a megújítható energiaforrások fejlesztését annak érdekében, hogy javítsák Ázsia harmadik legnagyobb olajfogyasztójának energetikai biztonságát. India, amely jelenleg olajszükségletének 70 százalékát importból szerzi be, jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy részt vegyen a külföldi olajprojektekben. India megpróbálja a megújítható energia támogatását növelni, és újabb vízierőművek létesítését is tervbe vette azért, hogy képes legyen kielégíteni a növekvő gazdaság energiaigényét.
Singh a bio-üzemanyagok nagyobb mértékű használatát és korábban nem ismert, vagy alig használt technológiák fejlesztését is sürgette. A nem hagyományos energiaforrások indiai minisztériumának becslése szerint India 80 ezer megawatt energiát állíthatna elő megújítható forrásokból, ám jelenleg csak 5000 megawattot termel – ezek felét szélerőművek adják.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.