kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ÁZSIA
KÍNA


A környezetvédelmi mozgalom és a civil szervezetek csak nemrégiben jelentek meg Kínában. A kormányt döntően az ország környezeti állapotának nagyfokú romlása indította e szervezetek engedélyezésére, valamint az, hogy kormányzati eszközökkel nem képes hatékony ismeretterjesztést végezni a lakosság körében, és nem tudja rávenni a kínaiakat a környezeti gondok kezelésére.
A nyugati társadalmak többségétől eltérően Kínában az emberek hagyományosan nem éreznek felelősséget a „közterületek” állapotáért. A környezetvédő mozgalomnak évszázados szokásokat és meggyőződéseket kell megváltoztatnia: például azt, hogy a természeti erőforrások az égiektől származnak, és megőrzésük vagy fenntartható használatuk nem az egyén felelőssége. A kínaiak úgy vélik, hogy házuk kapuján kívül mindent a kormányzatnak kell megoldania. Ilyen gondolkodásmód alapján aggodalom nélkül öntik a szemetet az utcára, és engedik a gyárak szennyező hulladékanyagait a környék folyóiba. Ez a hozzáállás a múltban nem jelentett gondot, mára azonban világossá vált, hogy a kormány nem tud többé egyedül felelősséget vállalni a környezet állapotáért.
A gazdaságfejlesztés lázában égő országban elhanyagolták a szabadjára engedett növekedés környezeti következményeit, ami egyre emelkedő költségekhez, súlyos egészségügyi és gazdasági helyzethez, sőt akár politikai bizonytalansághoz vezethet. A kormány a civil szervezetekben eszközt lát a lakosság környezeti tudatosságának formálására, ezért hallgatólagosan támogatja munkájukat, és az állami irányítású tömegtájékoztatási eszközökben nyilvánosságra hozza eredményeiket.
A Természet Barátai Kína első környezetvédő civil szervezete, 500-600 aktív taggal, akiknek többsége tudós és üzletember. Munkájuk középpontjában a tömegek környezeti tudatosságának növelése és a környezetvédelmi problémák kutatása áll.
A Globális Falu Kulturális Központ tevékenységének súlyponti területe a nők és a környezet kapcsolata. Rendszeres televíziós műsorokat készítenek, és számos újság környezetvédelmi rovatát szerkesztik. Hangsúlyozzák, hogy Kínában a nők a fő fogyasztók, ezért arra akarják rábírni őket, hogy fenntarthatóbb, egyszerűbb életmódot folytassanak.
A Zöld Föld Önkéntesek faültetéseket szerveznek lepusztult vidékeken, és környezetvédelmi ismeretterjesztést végeznek gyermekek körében, különösen az ország szegényebb területein. Kidolgozott terv alapján önkénteseket képeznek, akik továbbadhatják a környezetvédelmi ismereteket a kínai lakosság tömegei számára.
Kínában az egyetemek hagyományosan a különféle mozgalmak központi bázisai, és ez a környezetvédelem terén sincs másként. Az egyetemista csoportok a környezeti tudatformálás érdekében tanulmányutakon kutatják a környezeti problémákat, a Föld Napján pedig utcai fesztiválokat rendeznek. Ezen kívül takarítást szerveznek a közeli területeken, és bemutatókat tartanak, ahol ráirányítják a figyelmet a gondokra és a lehetséges megoldásokra. Ilyen diáktevékenységekkel szemben a kínai kormány nemcsak elnéző, hanem támogató is.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.