kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ÁZSIA
NEPÁL


Nepálban a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás gyors növekedése súlyosan károsítja a környezetet és a lakosság egészségi állapotát, ami a főváros, Katmandu esetében a leginkább szembetűnő. A közlekedési rendszer problémái: a nagyszámú szennyező jármű, az elégtelen infrastruktúra, a gyenge minőségű üzemanyag és a rossz közlekedésszervezés mellett a szennyező iparágak tevékenysége, valamint a zöldterületek fogyatkozása miatt a légszennyezettség olyan mértékűvé vált, ami szinte fojtogatja a gyönyörű Katmandu-völgyet. A Clean Energy Nepal (Nepáli Tiszta Energia) civil szervezet e fenntarthatatlan állapot ellen küzd: kutatásokat folytat, társadalmi tudatformáló tevékenységet végez, valamint kampányokat szervez a fenntartható energiahasználat és a környezet védelme érdekében. Elérték például, hogy Nepál távoli Dolpa körzetében több ezer háztartásban petróleum helyett már napenergiát használnak a lakások világítására. A napelemes berendezésekhez a kormány jelentős támogatást biztosított.

A Nepáli Környezetvédő Nők Bizottsága célja, hogy a keletkező szemétmennyiség csökkentése és a szervezett hulladékgazdálkodás elterjesztése révén javítsa a Katmandu-völgy környezeti és közegészségügyi helyzetét.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.