kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az elhízás költséges teher
A gömbölyűség ára

Nem csupán a nehéz bőröndök húzzák le súlyukkal a repülőgépeket, megnövelve azok üzemanyagigényét, és így a légijáratok költségeit is. Az amerikai kormány új tanulmánya kimutatta, hogy a légitársaságoknak egyre több gondot okoz utasaik testsúlya is.

Az amerikaiak gyarapodó testsúlya a légitársaságok hasznát apasztja, mert az utasok súlytöbblete megnöveli a repülőgépek terheit. A kormány tanulmánya szerint az egyre testesebbé váló légiutasok miatt emelkednek az üzemanyag-költségek.
A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) megállapítása szerint az 1990-es évtizedben átlagosan mintegy 5 kilogrammal nőtt az amerikai állampolgárok testsúlya. A kormány az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban tette közzé becslését, amely szerint 2000-ben a többletsúly miatt a légitársaságok csaknem 1400 millió literrel több üzemanyagot használtak fel – 275 millió dollár költséggel – az amerikai légiutasok súlygyarapodásának szállítására. A megnövekedett üzemanyag-felhasználásnak környezeti hatása is volt: a tanulmány becslése szerint 3,8 millió tonnával több szén-dioxid került a levegőbe. A számítások hozzávetőleges becslések, amelyeket azért tették közzé, hogy reflektorfénybe állítsák napjaink elhízási járványának korábban nem dokumentált következményeit – tájékoztatott a kormány. A becsült értékek kiszámításához azt határozták meg, hogy az utasonként kb. 5 kilogramm többletsúly mekkora üzemanyag-felhasználást jelent az amerikai Közlekedési Minisztérium légiforgalmi statisztikáiban. Az Egyesült Államokban élet-halál kérdés az elhízás: 2000-ben 400 ezer halálesetet okozott, ami 1990-hez képest 33 százalékos ugrást jelent. A CDC az év elején már felhívta a figyelmet arra, hogy ha ez így folytatódik, akkor az elhízás válik az USA lakosságának első számú halálokává. Egy CDC felmérés szerint a 90-es évek elején a felnőtt amerikaiak több mint fele – 56 százaléka – volt túlsúlyos vagy elhízott, egy 1999 és 2002 között végzett hasonló felmérés pedig már 65 százalékos arányt mutatott ki.
_______________________________
Magyarországon éppúgy, mint a világ legtöbb fejlett államában az elhízás járványával kell szembenéznünk. 2003-ban a magyar férfiak több mint fele, a nők szintén majdnem 50 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. 17 éves korban már a fiúk 15, a lányok 6 százaléka volt elhízott vagy túlsúlyos. 2000-ben a nők több mint 40 százaléka, a férfiak harmada soha, vagy ritkábban, mint hetente végzett testmozgást. Az 5. és a 11. osztály között megkétszereződik a kevés testmozgást végzők aránya, fiúknak több mint 40, lányoknak majd 60 százaléka.
_______________________________
Az Amerikai Légiközlekedési Szövetség (Air Transport Association of America) ugyan még nem erősítette meg a CDC adatainak érvényességét, de a szervezet szóvivője, Jack Evans úgy véli, hogy az egészségügyi kormányszerv értékelése „nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak”. Ma, amikor a legtöbb légitársaság veszteséggel működik – amit részben a rekordmagasságú üzemanyag-költségeknek tulajdonítanak –, bármi, ami a repülőgépeken található, nagy jelentőséggel bír. A légitársaságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a légijárművek terheit.

A vaskos képes folyóiratoktól már megszabadultak. A fém kanalakat és villákat műanyag evőeszközökkel helyettesítették. Szigorúan ellenőrzik az utasok nagyméretű személyes poggyászát, és még azokat a nehéz anyagokat is műanyagra és egyéb könnyű anyagokra cserélik, amikből korábban a repülőgépek székei készültek.
Bár az utasteher kérdése már korábban is szerepelt a napirenden ( a dallasi székhelyű Southwest Airlines a testes személyekkel második ülőhelyet is vásároltat az utasbiztonság és kényelem érdekében), nem valószínű, hogy a légitársaságok a jövőben ellenőrizni fogják utasaik testsúlyát. Ehelyett pontosabb becslést igyekeznek majd készíteni az utasteherről, amikor kiszámítják, hogy mennyi üzemanyag szükséges egy repülőúthoz. Az utasok elhíznak, a légitársaságok fogyókúráznak.

______________________________________
A betegségek megelőzésében a helyes táplálkozás és a fizikai aktivitás játszik kulcsfontosságú szerepet. Az Európai Unió népegészségügyért felelős főbiztosa, David Byrne szerint elsősorban a helytelen táplálkozás és az elégtelen fizikai aktivitás miatt létrejövő elhízás terjedése növelheti az egészségügyi kiadásokat. 2030-ra kialakulhat az a helyzet, hogy minden három európai közül kettő elhízásban szenved. A nem megfelelő táplálkozás és a sportolás mellőzése súlyosan érinti az európai fiatalokat, akiknek körében egyre gyakoribb a cukorbaj és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. David Byrne az EU egészségügyi minisztereinek nem hivatalos találkozóján elmondott beszédében évi 70 és 130 milliárd euróra becsülte az Unió országainak az elhízással összefüggésbe hozható egészségügyi kiadásait. Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi minisztere, a találkozón szintén részt vevő Tommy Thompson szerint az USA-ban évente 117 milliárd dollár (99 milliárd euró) kiadást jelent az elhízás.
______________________________________
Kampány a McDonalds ellen
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium összefogott a Best Hollywood Kft.-vel, a Super Size Me című film magyarországi forgalmazójával az egészségesebb életmódra való buzdítás érdekében. Az együttműködés keretében idén júliusban diákigazolvánnyal országszerte ingyen lehetett megtekinteni az amerikai Morgan Spurlock dokumentumfilmjét. Spurlock, aki egy személyben rendezője, producere és főszereplője a Super Size Me című filmnek, saját magát használta kísérleti nyúlként, hogy bemutassa, hova vezet az egészségtelen táplálkozás. Egy hónapon át csakis a McDonald’s által kínált ételeket ette, napi három alkalommal. Átváltozását folyamatosan rögzítette a kamera. A 30 nap leteltével a korábban egészséges, életerős fiatalember tizenkét kilóval lett nehezebb, teljesen leromlott a fizikai állapota, és szinte impotens lett. A Super Size Me a Sundance Filmfesztiválon rendezői díjat nyert, és pár hónappal a bemutató után a McDonald’s beszüntette a Super Size-akciót Amerikában.

Tisztelt Szervezők, tisztelt McDonald’s!
Köszönöm a meghívást, de nem áll módomban elfogadni. Indokaim a következőek: Régebben részt vettem ezen a megmozduláson és sikerült bohócot csinálnom magamból és tevékenységemmel hamis ideológiát képviselni. Fantasztikus marketing és profit ez a gyorsétterem cégnek, de disszonancia, hogy a gyerekek egészsége érdekében árulunk közismert emberekkel egészségtelen, fehérlisztes, cukros, nullás ételt. (Tisztelt kivétel a salátának.) Adakozni csendben illik, nemesen és nem mellet döngetve többlet eladást produkálni majd dobni alamizsnát a „betegeknek”. A mai fiatalok és gyerekek a McDonald’s-nak köszönhetik nagyrészt az egész világon az elhízás betegséget, fura a többlet vásárlóktól beszedett pénzzel gyógyítani őket.
A fagyasztott, olajos, sós sültkrumpli táplálkozástani értelemben szemét, nem tudom az embereket többlet vásárlásra serkenteni a hálózat PR javítása érdekében.
A jövőben elképzelhető véleményem pozitív alakulása, ha cég zsemléit kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készíti, mellőzi ételeiből a finomított cukrokat és abbahagyja gyereket odanevelő, „cukrosbácsi” marketing politikát. Ez a McDonald’s üzletpolitika a múlt századba való és hagyjuk is ott. Ekkora erőt lehetne az emberek jólétére is fordítani, persze tisztes profit mellett. A pozitív változásokhoz reményteli sok sikert kívánok:
Schobert Norbert
Egy egykori 104 kilós, 160 cm-es áldozatJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.