kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mérgező növényvédőszerek

A Greenpeace mérései szerint a szlovákiai Ipolybélnél egy félig összedőlt vegyszerraktártól még 10 méterre is növényvédőszerekkel szennyezett a talaj és a talajvíz. Egyebek mellett atrazin és lindán ömlött ki a szétrohadt hordókból.
Ehhez hasonló eset nálunk is bármikor előfordulhat, hiszen jelenleg közel 400 növényvédőszer-hatóanyag van forgalomban hazánkban, ám határértéket csak néhány anyagra határoztak meg az ivóvízben, élővízre pedig nincsenek határértékek. Ehhez képest az engedélyezett szerek fele erősen környezetszennyező, illetve súlyosan egészségkárosító. A Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének (NKI) Ökotoxikológiai Kutatócsoportja 2001-ben 121 élő- és ivóvíz minta 58 százalékában talált növényvédőszer-maradékot, köztük a leggyakrabban atrazint (a minták 36 százaléka), az ivóvízben sokszor a megengedett határérték több ezerszeresét1. Ez különösen ijesztő adat egy olyan országban, mely hosszú távon kívánna építeni termál- és ásványvizeire. Ennek ellenére gyakorlatilag nem létezik ezt figyelő mérőhálózat hazánkban. Az élelmiszerekben évente több alkalommal mérik ugyan a növényvédőszer-maradványokat (bár nem túl nagy hatékonysággal, hisz a Greenpeace 2004 telén a határérték sokszorosával talált DTC peszticidet salátában), ám a környezetben egyáltalán nem. Ezért is érthetetlen, hogy Magyarországon miért ösztönzik alacsonyabb kulcsú áfával a növényvédőszerek vásárlását, míg például Dániában 54 százalékos büntetőadóval sújtják a rovarirtószereket, 33 százalékossal a gyomirtószereket.
Két vegyület a raktárból
Atrazin: perzisztens, azaz nehezen lebomló, mérgező szerves gyomirtószer (POP). Triazin származék. A világ sok országában betiltott vízszennyező. Hazánk Olaszországból2 importálja (ahol már betiltották, mert elszennyezte Észak-Olaszországot). Magyarországon jelenleg is, sőt még több évig használhatjuk, ugyanis „esszenciális használati jogot” kértünk rá az EU-tól. A DDT-nél lényegesebben komolyabb problémát okoz. Lehetséges rákkeltő és károsíthatja az immunrendszert.
Lindán (Gamma-HCH): Közismert POP, a Növényvédőszer Akcióhálózat nevű nemzetközi mozgalom (PAN) piszkos 12 listáján is szerepel. A DDT visszavonásakor terjedt el. Nehezen lebomló vízszennyező, még sok évig fogjuk a tavak üledékéből kimutatni. A halakra súlyosan mérgező. 1999-ig Lindafor néven volt kapható hazánkban, míg 2000-ben betiltották. Lehetséges rákkeltő, a géneket és az immunrendszert károsító anyag. Bioakkumulálódik, azaz felhalmozódik az élő szervezetekben, így elterjedtsége miatt kimutatható az emberi zsírszövetekből és az anyatejből is. Egy spanyol vizsgálat során2 a pasztőrözött tejminták 90 százalékában találtak valamilyen HCH vegyületet.
1 Dr. Székács András: Vízanalitika – GC-MS Vizsgálatok, MTA NKI Ökotoxikológiai Kutatócsoportja, előadás, 2004
2 Darvas Béla: Virágot Oikosnak, L’Harmattan, Budapest, 2003

Simon Gergely


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.