kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Boldog Karácsonyt!

Mit kíván mindannyiunknak a Levegő Munkacsoport 2004 karácsonyára és a 2005. évre?
• Kellemes épületeket • Zöldebb városokat • Kényelmes utazást
Vajon járnak-e nekünk a hőségben is elviselhető tantermek, hűvös panellakások? Elfeledhetjük-e a kátyúkat, a szemetes pinceablakokat, a törött padokat? Felváltják-e a szürke udvarok, málló falak, poros tetőszigetelések látványát az üde zöldfelületek? Fogunk-e majd úgy utazni vasúton, villamoson, hogy ne űzötten érkezzünk a célállomásra? Vagy mindehhez Dáriusz kincse sem lenne elég? Elégedjünk csak meg évről-évre néhány új, látványos nagyberuházással, mert többre nekünk nem telik?
Néhány uniós országban járva úgy tűnik, hogy a csillogás és a szegénység, a modernizáció és a természeti értékek pusztulása egymástól elválaszthatatlan. A fejlődés elsodorja a kis projekteket, a helyi kezdeményezéseket, a sok élőmunkát és az odafigyelést igénylő beavatkozásokat. Az Európai Unióban elég példát találunk arra, hogy a nagy pénzeket rossz célokra fordítják. Ha ezeket a példákat követjük, mi sem tudjuk megőrizni természeti kincseinket, továbbra sem lesz munka az apró falvakban, és az épített környezetünk elhanyagoltsága is megmarad. Vannak azonban olyan országok, ahol sikerült kiegyenlíteni az az esélyeket, erősíteni a társadalmi kohéziót, és ahol a környezet sem veszélyezteti az emberek egészségét. Ráadásul gazdaságilag épp ezek váltak a legstabilabbakká, noha mélyről indultak.
A Levegő Munkacsoport a kül- és belföldi tanulságokat kívánja ismertté tenni, terjeszteni annak érdekében, hogy minden nap javuljon egy kicsit a természetes és az épített környezetünk.
Köszönjük mindazoknak a közreműködését, akik tanácsaikkal, beszámolóikkal, észrevételeikkel, kritikájukkal és szabad idejük feláldozásával segítették a munkánkat az elmúlt években.
Beliczay Erzsébet

Zöldülő házfalakat és meleg otthonokat kívánunk Önöknek jövőre!
Mindenki szívesebben ébred a reggeli madárcsicsergésre, mint a csúcsforgalom zajára. A zöldfelületek ezen is segítenek, hiszen élőhelyet biztosítanak több, a városokból kiszorult faj számára. A falakra futtatott növények lombja elnyeli a hanghullámok jelentős részét, sőt hozzájárul a levegő tisztán tartásához is. A növények sok energiát fordítanak a korábban lehullott és a talajban elraktározott csapadék elpárologtatására, ezáltal csökken környezetünk hőmérséklete, hűvösebb és kissé párásabb lesz a nyár.
A házak falainak befuttatása és a zöldtetők alkalmazása továbbá védi az épületeket a nap káros ultraibolya sugaraitól, a zápor és a jégeső koptató hatásától. Így az épületeket ritkábban kell felújítani, tatarozni, mert nem reped meg a vakolat, és nem károsodik a tetőszigetelés. A házak zöldítésével energiát is megtakaríthatunk. Nyáron a csupasz falak és tetők hőmérséklete a 80 Celsius fokot is elérheti, míg ha a növényzettel fedetteké ritkán haladja meg a 40 fokot. Így nincs szükség légkondicionálóra. Télen a borostyánnal befuttatott falak felszínén a hőmérséklet átlagosan 3 fokkal magasabb.
Gazdaságilag talán kevésbé megfogható, de nagyon jelentős a növényzet pszichológiai kedvező hatása. Minden ember lelki egyensúlyának fenntartásában fontos szerepe van a természet közelségének, amit a városokban a zöld növények jelenléte pótol. Megfigyelték, hogy a kórházi kezelés alatt álló betegek egészségi állapota gyorsabban javul, ha ablakukból nem szürke házfalakat és kátránnyal fedett tetőket, hanem zöld növényeket látnak. Ezért sok zöldfelületet, parkokat, zöldtetőket és zöldhomlokzatokat kívánunk az Önök otthona körül jövőre.
Pál JánosJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.