kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nagybevásárlás autó nélkül?


Autós ismerőseim gyakran azzal indokolják az autó szükségességét, hogy „kerékpárral vagy gyalog nem lehet elintézni a nagybevásárlást, mert leszakad az ember karja, a kerékpáron meg hová teszek egy rekesz sört”. Ezért hát fenntartanak egy autót, melynek gyártása, üzemeltetése és a hozzá tartozó infrastruktúra ugye tudjuk, hogy rendkívül környezetszennyező és egészségkárosító. Megoldások pedig léteznek, az egyiket kerékpáros utánfutónak hívják. Nálunk is beszerezhető a kerékpárüzletekben. Ha nem is tartanak raktáron, de rendelésre hamar meghozzák. A teherbírása ezeknek az utánfutóknak 50 kg felett van, tehát nyugodtan pakolhatunk bele.

Dőry Zsófi gimnazistaként egy olyan kerékpár-utánfutót tervezett és készített, mely nem csak utánfutóként használható, hanem elektromos teherrollerként vagy elektromos bevásárlókocsiként is, vagy éppen tolja hátulról a kerékpárunkat és közben cipeli a csomagot. Energiafelhasználása pedig körülbelül ezredrésze egy személygépkocsinak, akkumulátorai egy töltéssel akár 20-25 kilométerre is elviszik a terhet. Zsófi a találmányával első lett az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen, és Írországban az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén különdíjat kapott. Reméljük, a találmányból hamarosan boltban kapható termék lesz. Bővebb felvilágosítást a http://www.dunakanyar.net/~di/escart.htm címen találhatnak.

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.