kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Gyorsposta


Az előző rendszerben gyakran megszenvedtük a hatóságok, a szolgáltatók kioktató stílusát, azt, hogy velük szemben legfeljebb másodosztályú állampolgárok vagyunk. Titokban arra gondoltunk, hogy a kapitalizmusban bezzeg minden másképp van. Ott a vevő, az állampolgár király, vagy legalábbis egyenrangú fél. Azóta megtapasztalhattuk, hogy a „mi kapitalizmusunk” gyakran nem az emberek jólétéről szól, hanem egy sajátosan értelmezett hatékonyság kergetéséről. Pontosabban, egyre inkább feledni látszunk, hogy a gazdaság van miértünk, nem pedig fordítva.
Három évtizede friss diplomásként költöztem Szombathelyre. Mindjárt az első hónapban kaptam egy képeslapot nagyanyám egyik barátnőjétől, aminek a címzésén ez állt:
Y. X.
Architektin*
Steinamanger**

Ennek ellenére megkaptam a küldeményt. A posta ugyanis kinyomozta, hogy hová küldje. (Igaz, akkor csak 6-8 tervező és kivitelező vállalat volt a városban.) Azóta sok víz folyt le a Dunán és a Perinten, a Magyar Posta óriási fejlesztéseket hajtott végre: új központi elosztóbázist épített Budaörsön, automatizált, kibővítette a gépkocsiparkját, hogy mindent közúton tudjon szállítani. Miközben elszegényítette a bélyegválasztékot, megszűntette a vasúti levélszállítást (gondosan ügyelve, hogy a budaörsi telep mellett ne legyen iparvágány), és egy tollvonással felemelte a normál idejű levélkézbesítés árát a duplájára (a csigalassúét, igaz csak 20 százalékkal). A kézbesítők megbecsüléséről azonban évek óta megfeledkezett. Az eredmény – óriási fluktuáció, mi pedig újabban fogadásokat kötünk a szomszédokkal, hogy aznap éppen hová dobják a küldeményeket, ha egyáltalán kézbesítik:
1. mindet M. úr ládájába, mert az van legközelebb,
2. darabra elosztva az összes ládába,
X. a kapu elé, a földre kiszórva.
Ez még nem is lenne baj, mert a ház lakói türelmesen továbbítják egymásnak a küldeményeket, már ha megérkezik. Ugyanis a nagy racionalizálás óta nem ritkán 10 napot kell várni a vidéki küldeményekre, és megesik, hogy városon belül is egy hetet utazik a levél. Lehet, hogy vidékről felhozzák a küldeményt a budaörsi elosztóba, hogy utána visszaküldjék? És mi lesz a késői utasok utolsó mentsvárával, az éjszakai postavonatokkal?

*építésznő
** Szombathely német neve (szerk.)


B.E.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.