kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
jubileumi levél
Tíz éves a BOCS Alapítvány

Kedves támogatóink, önkénteseink, kedvezményezettjeink, olvasóink, civil társaink, hivatalos partnereink, szimpatizánsaink! A BOCS Alapítvány bejegyzésének 10. évfordulóján, de működésének 29. évében írjuk ezt a jubileumi levelet, hiszen a Bokor Öko Csoport 1975-ben kezdte meg működését és azóta is az evangéliumi erőszakmentesség, a jövő generációk, szegények és elnyomottak iránti felelősség alapján elsősorban az ökológia filozófiai, etikai, nevelési, szociális problémákkal foglalkozik kisközösségekben, táborokban. Nem-anyagi gazdagságra, nem-fogyasztói boldogságra törekszik tanítani.
Jóleső érzés visszaemlékezni erre a közel három évtizedre, amelyben annyi érdekes, értékes és élvezetes történt. Erőt ad és tanulságokkal is szolgál a folytatáshoz.
1975 A székesfehérvári bazilika hittanos fiataljai kezdtek el ökológiával foglalkozni Simonyi Gyula vezetésével, s 1977-ben már Karácsonyi Határozatba foglalták ezirányú teendőiket is.
1977-től a klasszikus nagy fehérvári táborokban már volt külön természetvédelem nap és remete nap. Elkezdődött Cedric Prakash SJ indiai iskoláinak támogatása.
1979-től ősszel és tavasszal ifjúsági tihanyi hétvégék.
1980-ban jelent meg a Töprengések a bérmunkáról.
1981-től jónéhány fehérvári fiatal került börtönbe, mert megtagadta a katonáskodást. Tettüket teológiailag is alátámasztotta Hornus: Nem harcolhatok! c. könyvének 1984-ben megjelent fordítása. Ez a szamizdat kiadás első gépesítésével, lyukszalagvezérlésű írógéppel, rendkívül titkos konspirációban készült a S. család fehérvári lakásában.
1985-től Simonyi Gyula részt vett a Selyemgombolyító létrejöttében, amely a rendszerváltás egyik bölcsője volt és mindmáig a zöld mozgalom egyik otthona.
1986-ban öko-zsinatolást szerveztünk.
1987-ben létrehoztuk a Noé Klubot.
1989-ben a Simonyi család kiutazása már „nem sértett közérdeket”, fölerősödtek a környező magyarokat támogató tevékenységek és az európai kapcsolatok.
1990-ben részt vettünk a Halálbüntetést Ellenzők Ligájában (HEL), majd a Hadkötelezettséget ellenzők Ligájában (HEL), amelynek célja 2004-ben valósult meg.
1991 – Az első Országos Zöld Találkozó. Rendszeres Bokor Öko Csoport találkozók indultak Budapesten Dr. Dőry István és Farkas István szervezésében.
1992 – Ázsiai munka (mozgalmi vezetők képzése Bangkok nyomornegyedeiben). A Vajdaságban létrejött a Zitzer szellemi köztársaság, a háború éveiben segítettük a balkáni katonaságot megtagadó fiataloknak.
1993 – Népesedés és Fejlődés Világkonferencia, Kairó.
1994-ben a Bocs Alapítvány hivatalos bejegyzése. Az Alapítvány a Bokor földalatti évtizedei során létrejött környezetvédelmi és békemozgalmi tapasztalatokat, szellemi kincseket is viszi tovább. Még ez évben együttműködés indul a Környezeti Nevelési Iskolahálózattal. Öko-képzések a Felvidéken, Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján.
1995-ben a legelsők közt indult a bocs.hu weboldal. Az évek során többezer anyagot tettünk közzé, havi tízezer fölötti látogatónk van. Kelet-Európából elsőként kapcsolódtunk be az Aknabetiltás kampányba. Nagy aláírásgyűjtést szerveztünk az Atomfegyverek ellen. „Igazságosság, béke és a Teremtés megőrzése” hírleveleket adtunk ki többezer példányban.
1996 – Az e-mail hírlevél Bocsfordító keretében kétmillió leütésnyi fordítást tettünk közzé két és fél év alatt, de angolra és szerbre is fordítottunk.
1997 – Képzések Tihanyban. Összeurópai Ökumenikus Gyűlés Grácban tízezer résztvevővel.
1998-ban első részvétel a Balaton Group találkozón. Bécsben előadás a Trialog előkészítő konferencián.
2000-ben USA előadókörútra indultunk, nyáron először mentünk ki a Szigetre. Az „Utazás az Elegendő világában” című fordításunk több folyóiratban is megjelent.
2001-ben kiadtuk a Természet & Béke naptárat és a Donella Meadows emlékkötetet.
2002-ben Már az ötödik előadókörutat és médiakampányt szerveztük Prakashnak. Elindult a mára másfélmillió leütésnyi Bocsmagazin napi email kalendárium. Zánkán öko-akadályversenyt szerveztünk a Háló-nagytáborban.
2003-tól már a Művészetek Völgyében és más fesztiválokon is végezzük az öko-ismeretterjesztést. A Zöld OT-n Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés szekciót szerveztünk, ahol Simonyi Gyulát megválasztották küldöttnek a Külügyminisztérium NEFE Társadalmi Tanácsadó Testületébe.
2004-ben az ESP iskolahálózat meglátogatása Indiában (eredményeként pl. kisfilm, fotókiállítás és képeslap készült). Világ Szociális Fórum Bombayben. Előadás az ENSZ Fenntarthatóságra nevelés évtized (2005-2014) konferencián. Számos médiamegjelenés és több mint félszáz előadás és filmvetítés az indiai iskolákról.
Szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, önkéntesünknek, partnerünknek és szimpatizánsunknak, és kérjük további segítségüket a folytatáshoz.
Székesfehérvár, 2004. okt. 24.
A BOCS Alapítvány alapítói
és jelenlegi kuratóriumi ill. felügyelő bizottsági tagjai
http://bocs.hu
8003 Székesfehérvár, Pf. 7. telefon:06 22 501844



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.