kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Az elektronikus szemét még mindig Ázsiában köt ki
Hatalmas mennyiségű, használhatatlan számítógép végzi India és Kína szeméttelepein. Sok gyártónak megéri, hogy az újrafelhasználás helyett a fejlődő országok lakosaira bízza a piszkos munkát, s így nem kell számolnia a hulladékban található mérgező anyagok káros hatásaival.
A hulladékok országhatárokon át történő szállításáról szóló Bázeli Egyezmény megszegésével a világ elektronikus szemetének nagy részét Ázsiában dolgozzák fel, olyan körülmények között, amelyek nemcsak a szerelő munkások egészségére, hanem a környezetükre is veszélyesek.
Egy régi típusú katódsugaras képcső például akár 1 kilogrammnyi ólmot is tartalmazhat, ami a szervezetbe kerülve felhalmozódik. Egy másik mérgező alkotóelem az áramkörökben használt kadmium, ami a csontszövetbe épül be. Számos más mérgező anyag is előfordul: arzén (a monitorokban), higany (a kapcsolásokban és a burkolatban), króm, antimon-trioxid, szelén. Mivel a feldolgozás ezekben az országokban kis családi műhelyekben folyik, a mérgező anyagok a ruhákról és a bőrről, az elégetés során a füstből kerülnek a munkások szervezetébe. A szeméttelepeken pedig a talaj vízkészletét és az állatvilágot fertőzik meg.
Kína 1–2 éven belül piacra dobja a génmanipulált rizst
Jövőre, de legkésőbb 2 éven belül szeretné piacra dobni Kína a genetikailag módosított rizst. A Kaliforniai Egyetem egyik kutatója szerint Kínában 5 éve kísérleteznek már a földeken a génmanipulált rizzsel, mely ellenáll a kártevőknek. Kína a rizs után a génmanipulált búza és kukorica piacra dobását is tervezi.
Ilyen kísérletek Kínán kívül Indiában és a Fülöp-szigeteken is zajlanak. India ezen kívül mustárfűvel, krumplival és karfiollal is folytat génkísérleteket, miután 2002-ben kifejlesztette a genetikailag módosított gyapotot.
Ha Kína piacra dobja a génmanipulált rizst, az minden bizonnyal a többi országot is arra készteti majd, hogy olyan rizsfajtákat fejlesszen ki, melyek felvehetik a versenyt a 20 százalékkal nagyobb termőképességű kínai növényekkel.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.