kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Osztálytársak vagyunk

Rá kellett jönnünk, hogy az Európai Unióban nem a „Mindenki egyért, egy mindenkiért” szabály érvényes. Inkább hasonlít a Közösség egy átlagos középiskolai osztályhoz – fogyatkozó létszám, cserélődő tanári kar, négy év alatt kettő, sőt nemegyszer három osztályfőnökkel. Összeforrt közösség helyett klikkek, vetélkedő jótanulók, kiváltságokért küzdő ügyeskedők, megfáradt középhad, a sor végén csöndes túlélőkkel. Közös fellépés csak dolgozatnál, engedmények érdekében fordul elő. Már a kirándulások sem olyan népszerűek, mint korábban. Színvonalasabb órák, reálisabb követelmények, világosabb jövőkép esetén is ilyenek lennének a tanulók? Ha nem lennének kivételezettek? Ha mindenkit egyforma igyekezettel segítenék képességei kibontakoztatásában, arra is figyelve, hogy milyen (családi) háttérből jön naponta megküzdeni az eredményekért?
Megjósolhatók egy ilyen osztály eredményei országos, netán nemzetközi megmérettetésnél? Néha akár meglepően jók is lehetnek, hosszú távon azonban csúsznak lefelé a mezőnyben.
Mi ugyanúgy nem tudjuk az EU-t közösséggé formálni, mint ahogy egy diák nem képes az osztályt összekovácsolni. Igyekezhet élni az iskola nyújtotta lehetőségekkel, fejlődhet is, ha nem téveszti szem elől, hogy nemcsak a tanári követelményeknek kell megfelelni, hanem egyéb kihívásoknak is. Jól azonban akkor érezheti csak magát, ha közben barátságokat köt, észreveszi mások problémáit, együttműködik bajban és örömben egyaránt.
A Második Nemzeti Fejlesztési Terv, illetve a 2020-ig előretekintő Országstratégia kapcsán nemcsak az ezer milliárdok maradéktalan elköltésén, és az EU-nak való megfelelésen kell gondolkodnunk. Iparkodjunk, hogy mindenkinek jusson buzdítás és segítség a képességeivel arányos erőkifejtésre, de közben a javak élvezetére is. Nem elegendő sokszáz oldalas terveket készíteni, formális egyeztetéseket tartani, jól leadminisztrálni a társadalmi részvételt. Végigtekintve az EU országok igen eltérő teljesítményén, meggyőződésünk, hogy az igazi civil kontroll és a társadalom együttgondolkodása nagyobb hasznára válhat hosszú távon még a privilégiumokra vadászók unokáinak is.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.