kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Kilenctől délig csak a páros számúak
A légszennyezés növekedésének megfékezése érdekében drasztikus intézkedésre szánta el magát Róma városa: március végéig minden nap délelőtt 9-től 12 óráig csak a páros, délután 15 és 19 óra között pedig csak a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek a városban.
A robogókra és motorkerékpárokra nem vonatkozik a korlátozás.
Aki megszegi a rendeletet, 68 euró büntetésre számíthat, vasárnap pedig indokolt esetben teljes forgalmi tilalmat is elrendelhetnek. A korlátozott időszakokban a tömegközlekedési eszközök gyakrabban járnak. Az intézkedésre azért került sor, mert az elmúlt hónapban a légszennyezés szintje tartósan meghaladta a felső küszöbértékeket. Hasonló korlátozásokra lehet számítani Bolognában is.
(APA – Róma )
Osztrák közúti mérce
Az osztrákoknak a közúti közlekedés összességében jóval több kiadást jelent, mint az adókból, az illetékekből és az autópálya használati díjakból származó bevételek együttesen – jelentette ki az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) szakértője. Wolfgang Rauh szerint minden egyes lakosra – a csecsemőktől az aggastyánokig - 1100 euró költség jutott tavaly, függetlenül attól, hogy autóba ült, vagy sem.
A közúti közlekedés költségei – beleértve a balesetekkel, az egészségüggyel és a környezetvédelemmel kapcsolatos kiadásokat – a VCÖ szerint tavaly 14,3 milliárd euróra rúgtak Ausztriában, a dugókban állás költségeivel együtt elérték a 20,7 milliárdot.
Ezzel szemben a bevételek mindössze 5,3 milliárd eurót tettek ki.
A VCÖ azt is kifogásolja, hogy az elmúlt években sokkal többet költöttek az úthálózat fejlesztésére, mint a vasúthálózat korszerűsítésére. 2003-ban például 1,1 milliárd eurót fordítottak a vasútra, és 1,4 milliárdot a közutakra.
(APA – Bécs )
Hasonló, sőt még ennél is nagyobb aránytalanságokat mutattak ki a Levegő Munkacsoport szakértői a magyarországi közlekedésre vonatkozóan a nemrég elkészült tanulmányukban, amely megtalálható a http://www.levego.hu/konyvtar/olvaso/kozl_tam.htm címen.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.