kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A szobanövényekkel a beltéri légszennyezés ellen
Dekoratív és méregölő


Vitorlavirág
Az egyszerű szobanövények értékes fegyvernek bizonyulhatnak a fokozódó beltéri légszennyezés ellen. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) és az Amerikai Kertépítők Szövetsége (ALCA) nemrégiben hozta nyilvánosságra egy 2 éven keresztül folytatott kutatás eredményét.
Tucatnyi népszerű dísznövényfajtát vizsgáltak, hogy megállapítsák, milyen eredménnyel képesek eltávolítani a beltéri légszennyezésben szerepet játszó főbb anyagokat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az élő növények igen hatékonyan nyelik el ezeket, ezért a jövőben a keringő űrállomások fedélzetén ilyen növényeket is elhelyeznek majd.
Az egyes növényfajtákat szigetelt plexiüveg kamrákba helyezték, amelyekbe vegyi anyagokat fecskendeztek. A növények a leveleiken található gázcserenyílásokon keresztül vonják ki a levegőből a különféle anyagokat. A laboratóriumi vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a növények levelei, gyökerei, valamint a talaj baktériumai egyaránt fontos szerepet játszanak a nyomokban előforduló mérgező gőzök eltávolításában. A kutatók szerint a természet és a technológia együttes alkalmazása fokozhatja a növények légszennyezés-eltávolító hatását.

Filodendron
Élő légtisztítót hozhatunk létre, ha az aktív szenet és a ventillátort kombináljuk egy cserepes növénnyel. A növény gyökerei egyenesen belenőnek a szénbe, és lassan lebontják az ott megkötött vegyi anyagokat.
A formaldehid molekulák eltávolításában a filodendron, a zöldike (Chlorophytum comosum) és a scindapsus (Epipremnum aureum) bizonyult a leghatásosabbnak. A virágos növények, például a gerbara és a krizantém kitűnő eredménnyel vonták ki a szoba levegőjéből a benzolt. Jó teljesítményt nyújtottak még a sárkányfa, a vitorlavirág és a scindapsus.

Az alábbi növények bizonyultak a leghatásosabbnak a formaldehid, a benzol és a szén-monoxid levegőből történő eltávolításában:

Szobaborostyán
Magyar név - Tudományos elnevezés
Bambuszpálma - Chamaedorea seifritzii
Rákvirág - Aglaonema modestum
Szobaborostyán - Hedera helix
Gerbera - Gerbera jamesonii
Sárkányfa fajok - Dracaena sp.
Tigrislevél - Sansevieria laurentii
Krizantém - Chrysanthemum morifolium
Vitorlavirág - Spathiphyllum „Mauna Loa”


Felhasznált vegyi anyagok
A triklór-etilén (TCE) nagy mennyiségben gyártott termék, amelynek több mint 90 százalékát a fémek zsírtalanításánál és a vegytisztításban használják fel. Ezen kívül alkalmazzák még nyomtatótintákban, festékekben, lakkokban, fénymázakban és ragasztószerekben. 1975-ben az Amerikai Rákkutatási Intézet azt jelentette, hogy szokatlanul magas májsejti rákos daganatot találtak azoknál az egereknél, amelyek gyomrába triklór-etilént juttattak. A vegyszert azóta erős májrákkeltő anyagként tartják számon.

Rákvirág
A benzol igen széles körben alkalmazott oldószer, amely megtalálható például a motorbenzinben, tintákban, olajokban, festékekben, műanyagokban és gumikban. Használják továbbá tisztítószerek, robbanóanyagok, gyógyszerek és színezőanyagok gyártásánál. Régóta ismert, hogy a benzol irritálja a bőrt és a szemet. Kimutatták továbbá a baktérium sejttenyészetekre gyakorolt mutagén hatását. A benzol egyes vizsgálatoknál mutagén (a genetikai anyagot károsító) és rákkeltő hatást mutatott. Bőrrel történő ismétlődő érintkezése kiszáradást, gyulladást, felhólyagzást és bőrgyulladást vált ki. Nagy mennyiségű benzol belélegzése esetén szédülés, gyengeség, felfokozott hangulati állapot, fejfájás, émelygés, homályos látás, légzőszervi megbetegedések, szabálytalan szívverés, máj- és vesekárosodás, bénulás és ájulás léphet fel.

Zöldike
A formaldehid mindenütt jelenlévő vegyi anyag, ami szinte valamennyi beltéri környezetben megtalálható. Kimutatott és nyilvánosságra hozott főbb forrásai között találhatók a karbamid-formaldehid szigetelőhab (UFFI) és a ma kapható irodai bútorok gyártásához használt forgácslemez- vagy préseltfa-termékek. Alkalmazzák karbamid-formaldehid gyantákkal kezelt papír fogyasztási cikkekben, például élelmiszerüzletek zacskóiban, zsírpapírokban, arctörlő kendőkben és papírtörölközőkben. Számos közönséges háztartási tisztítószer tartalmaz formaldehidet. Karbamid-formaldehid gyantákat használnak merevítő-, gyűrődésmentesítő, vízlepergető és tűzgátló anyagként, valamint kötőhabarcsként padlóburkolásnál, illetve szőnyegalátétként és tartós vasalású ruhákban. További formaldehid-források többek között a fűtési és főzési célú tüzelőanyagok (például a földgáz és a petróleum), valamint a cigarettafüst. A formaldehid izgatja a szem, az orr és a torok nyálkahártyáját. Allergiás bőrgyulladást is okozhat. A vegyszer hatásának tulajdonított betegségek közül a legsúlyosabb eddig az asztma volt. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) nemrégiben folytatott kutatása alapján azonban komoly gyanú merült fel, hogy a formaldehid okozza azt a ritka gégerák típust, ami mobil otthonokban élő személyeknél fordul elő.
Mi az a BÉSZ?

Gerbera
A Beteg Épület Szindróma (tünetegyüttes) a beltéri légszennyezés súlyos esete, ami zárt vagy nem megfelelő szellőzésű irodákban és lakásokban fordulhat elő. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal az elmúlt 25 évben számos vizsgálatot végzett modern irodákban és otthonokban. A vizsgálatban legalább 107 ismert rákkeltő anyagot mutattak ki mérhető mennyiségben. Ezeknek az illékony szerves vegyületeknek a jelenléte annak a következménye, hogy az 1970-es években kialakult energiaválság a nyitott ablakok gyakorlata helyett energiahatékony lakó- és munkahelyi környezetek kialakítását tette szükségessé. A korszerű építési módszerek és építőanyagok megjelenésével összekapcsolódva ez a törekvés energiahatékony lakásokat és irodákat eredményezett, bennük egy sor ismert rákkeltő vegyi anyaggal. Egyes épületekben a szennyezőanyagok szintje szélsőséges esetekben olyan magas, hogy ezek „beteg épületeknek” nevezhetők, mert az ilyen környezet számos betegséget okoz a lakóknak vagy a dolgozóknak.

Tigrislevél
A legtöbb kutatót és orvost az a kérdés foglalkoztatja, hogy milyen eddig ismeretlen hatása lehet az emberi szervezetre a korszerű irodákban és lakásokban is megtalálható rákkeltő illékony szerves vegyületeknek. A tudósok szerint egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy a rákbetegségek gyakoribb előfordulása a modern lakó- és munkakörnyezetek hatásának tulajdonítható. A NASA tanulmánya arra enged következtetni, hogy szobanövények elhelyezésével jelentősen csökkenthető a ma már széles körben alkalmazott illékony szerves vegyületek okozta terhelés, ami lakásainkban és irodáinkban nap mint nap ér bennünket. A jelenleg folyó kutatások szerint az illékony szerves vegyületeknek és más gyakori beltéri szennyezőanyagoknak (például a levegőben lévő dohányfüst és ózon) a mérséklésével jelentősen javíthatjuk hosszú távú életminőségünket. Fokozott szellőztetéssel és egyéb ajánlott intézkedésekkel együtt alkalmazva a növények elősegítik akár a „beteg épületek” megtisztítását is.
Fordította: Jenei ZsoltJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.