kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
REACH: előre- vagy visszalépés?

Az Európai Unió pár évvel ezelőtt felismerte: tarthatatlan az az állapot, hogy a piacon lévő 30–70 ezer vegyi anyag 95 százalékáról nem tudjuk, hogy milyen hatással van a környezetre és egészségünkre, ezért dolgozták ki a REACH-et, vagyis az új vegyianyag-politikát.
A határozott lépéseket előirányzó irányelv-javaslat azonban az elmúlt hónapokban folyamatosan gyengült, és lassan már szertefoszlik az a remény, hogy a jogszabály bevezetését követően jelentősen javul a környezetünk és az egészségünk állapota.
A REACH-től várt hasznok megsokszorozódnának, ha az irányelv az összes forgalomban lévő, 100–140 ezer anyagra vonatkozna, nem csak a leggyakrabban használt mintegy 30 ezer anyagra. Jelenleg ugyanis csak kb. 10 ezer féle anyagról kapunk elegendő információt, mert csupán az évente 10 tonna felett gyártott anyagokat kell bejegyeztetni. Így annak a mintegy 20 ezer féle vegyi anyag környezeti és egészségügyi hatásai – amelyeket 1 és 10 tonna között gyártanak – csak becsülni tudjuk. A kötelező helyettesítés (a veszélyes anyag biztonságosabbra váltása) nélkül pedig a veszélyes anyagok továbbra is a mindennapi életünk részei maradnak.
Az Aarhusi Egyezmény szerint nem lehet titkos egy vegyi anyag neve, márkaneve és a gyártója sem. Ezzel szemben a REACH megengedné, hogy sok adatot „bizalmasan” kezeljenek a gyártók. Ha például egy cég továbbra is előállít káros anyagokat (annak gazdasági társadalmi előnyét bizonyítva, így engedélyeztetve azt), ezek az anyagok belekerülnek termékekbe, majd üzleti titokra hivatkozva a fogyasztó erről nem értesül.
____________________________
Az Európai Bizottság rendeletjavaslata az emberi egészség és a környezet védelme érdekében mintegy 30 ezer vegyi anyag regisztrálását, bevizsgálását és engedélyezését írná elő az elkövetkezendő 11 év alatt. A javaslat azonban vitát váltott ki a törvényhozás, a környezetvédők és az ipar között, mert bár mindenki számára nyilvánvaló a szabályozás szükségessége, a végrehajtás költségei terhet jelenthetnek az ipar egyes ágazataira és szereplőire.
Az EU képviselőtestületének január 19-i brüsszeli meghallgatásán Mogyorósi György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vegyipari osztályvezetője ismertette azt a magyar-brit javaslatot, amelynek lényege, hogy a jelenlegi szerteágazó bejegyzési rendszer helyett egy vegyi anyagot egy regisztrációval jóvá lehessen hagyatni.

Simon Gergely


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.