kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegô Munkacsoport hírei

Kompromisszumos javaslat a 10-es útról
A Pest megyei Megyeházán 2005. január 28-án tartott sajtótájékoztatón a résztvevő polgármesterek arra kérték a Levegő Munkacsoportot és a Piliscsabáért Egyesületet, hogy vonják vissza a bírósági keresetüket, amelyben az új 10-es út környezetvédelmi engedélyének megsemmisítését kérték. Egyúttal elhangzott az is, hogy megfontolnának egy kompromisszumos javaslatot. A Levegő Munkacsoport február 1-jén levelet juttatott el a 10-es út mentén fekvő települések polgármestereinek, amelyben felajánlott egy ilyen megoldást. Kérte, hogy a lakosság ismerhesse meg az alternatív fejlesztési javaslatokat (a civil szervezetek álláspontját), és ezután a lakosság többségi véleményére alapozó döntés születhet. Ekkor – amennyiben a közvélemény ezt akarja – a Levegő Munkacsoport haladéktalanul visszavonja a keresetét. Ez az eljárás szakítana azzal a hibás gyakorlattal, hogy mindig csak egyetlen lehetőséget kínálnak fel a döntéshozóknak és a közvéleménynek. A lehetséges alternatívák bemutatása és megvitatása ily módon az egész országnak követendő példát mutatna.

A 10-es út a vonatból nézve Piliscsaba és Pilisvörösvár között 2005. 02. 04-én 15.40-kor.
A Levegő Munkacsoport – számításokkal és bőséges nemzetközi szakirodalommal alátámasztott – álláspontjának lényege a következő. Az új út építése csak növeli a közlekedési és környezeti problémákat. A megoldás a tömegközlekedés fejlesztése, a személygépkocsi-forgalom ésszerű korlátozása, a teherszállítás átalakítása. A térségben útépítésre előirányzott 150 milliárd forintot pedig az itt lakók életminőségének, környezetének javítására kell átcsoportosítani.
A Levegő Munkacsoport levele és részletes álláspontja a http://www.levego.hu/kiadvany/kozl_bp/10ut_osszhang.pdf cimen olvasható.

Beton helyett észt!
„Intelligenz statt Beton” – „Beton helyett észt!” – ezzel a jelszóval indított nemzetközi kampányt a legnagyobb német környezetvédő szervezet, a 300 ezer tagot tömörítő BUND.
A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a BUND közös budapesti rendezvényén Viviane Raddatz, a szervezet munkatársa ismertette a kampány részleteit. A BUND szerint az autópálya-építési program az újonnan csatlakozott EU-tagállamokban helyrehozhatatlan károkat okoz a természetben, ráadásul finanszírozhatatlan. Még Németországban sincs elegendő pénz a közúthálózat fenntartására, ezért folyamatosan romlik az utak állapota. A sokkal kedvezőtlenebb gazdasági helyzetben lévő új tagállamokban az autópálya-építés nemcsak a meglévő közlekedési infrastruktúra felújításától vonja el a pénzt, hanem a humán erőforrások fejlesztésétől is. Ez ellentmond az Európai Unió azon célkitűzésének, hogy „2010-ig megvalósítja a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudás alapú gazdaságát”. Ez utóbbi elérése érdekében pedig – az EU 2000. évi lisszaboni csúcstalálkozójának zárónyilatkozata szerint – elsősorban az emberekbe kell befektetni: jelentősen növelni kell az oktatást, a képzést és a lakosság egészségének javítását szolgáló beruházásokat.
A tanácskozáson részt vevő civil szervezetek képviselői megállapodtak abban, hogy uniós és hazai szinten egyaránt fokozzák erőfeszítéseiket a jelenlegi gazdaság- és közlekedéspolitika olyan átalakítása érdekében, amely a jelenleginél jóval előnyösebb mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból.
„Segítik-e a gazdasági fejlődést az autópályák?” című tanulmányunkat a http://www.levego.hu/konyvtar/olvaso/autopalya.pdf címen olvashatják.
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.