kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Citrom-díj


Ebben a hónapban Citrom-díjunkat továbbítjuk Davosba, a Felelőtlenség-díj nyerteseinek.
Ezt a díjat január végén a davosi világgazdasági fórummal egyidőben megrendezett civil ellenfórum résztvevői osztották ki. A közönségdíjat a svájci Nestlé konszern nyerte el. A világ legnagyobb élelmiszeripari cégét a kolumbiai társadalmi konfliktusok kezelése és a csecsemőételek eladásánál alkalmazott módszerei miatt érte bírálat. Utóbbi esetben azt rótták fel a civil szervezetek, hogy a szoptatás elhagyására ösztönzik a kismamákat.
Az emberi jogok kategóriában az amerikai Dow Chemical konszern érdemelte ki a Felelőtlenség-díjat a Greenpeace és a Nemzetközi Kampány az Igazságért Bhopálban (International Campaign for Justice in Bhopal) egyesület jelölése alapján az indiai Bhopál város nevében, amelyet az Union Carbide vegyi üzemben bekövetkezett baleset pusztított el 1984. december 3-án. A gyárból kiszivárgott mintegy 40 tonna, halált okozó mérges gáz 20 négyzetkilométeres területet borított be. Az első napokban legkevesebb 3500 személy halt meg, és összesen 15 ezer ember vesztette életét, miután belélegezte a fojtó gázt. A hivatalos adatok szerint 800 ezret is elérte azoknak a száma, akiket valamilyen módon sújtott a baleset. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet 22–25 ezer halottról tud. A Dow Chemical, amely 2001-ben felvásárolta a Union Carbide-ot, „nem volt hajlandó vállalni a felelősséget a világ legnagyobb vegyi katasztrófájáért” – mondta ki indoklásában a davosi ellenfórum.
Környezetvédelmi kategóriában a Royal Dutch/Shell olajkonszern lett a díjnyertes, amely a Föld Barátai civil szervezetnek köszönhette jelölését. „Jóllehet megígérte, hogy felhagy a gázfáklyák égetésével Nigériában, a cég nem akarja tiszteletben tartani vállalását és a környezetet. Ráadásul nem tisztított ki szabályosan több olyan olajkutat, amelyet a Niger torkolatvidékén fúrt 1956 óta” – ostorozta a vállalatot a davosi ellenfórum.
A munka kategóriában az amerikai Wal-Mart, a világ első számú áruházlánca vitte el a pálmát a Tiszta Ruhák Kampány (Clean Clothes Campaign) jelölése nyomán. „A Wal-Mart afrikai és ázsiai textilüzemeiben elfogadhatatlanok a munkakörülmények, emellett rendszeresen túlóráztatják a dolgozókat és mélyen a létminimum alatt tartják a béreket” – hangsúlyozta az ellenfórum.

(Forrás: Greenfo)


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.