kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Megéri szélenergiába fektetni
Az Európai Unió ösztönözni kívánja a nagy méretű szélenergiás áramfejlesztő generátorok fejlesztését, valamint a tengeri szélerőművek létesítését. A szélenergia nem csak ökológiai előnyökkel rendelkezik. Az ágazat Európa-szerte már több mint 70 ezer főt foglalkoztat. Éves forgalma meghaladja az 5,7 milliárd eurót. Az elmúlt hat évben átlagosan 20 százalékkal emelkedett a szélerőművek áramtermelési kapacitása az Unióban. Áramtermelési hozzájárulásuknak köszönhetően évi 50 millió tonnával csökkent a szén-dinoxid kibocsátás.
Parlagfű törvény
A kormány elfogadta a parlagfű elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, amely alapján kétmillió forintra is megbírságolhatják azt, aki nem irtja a gyomnövényt. A földhivatalok fogják ellenőrizni az irtást. A törvény az egészséghez való jogot helyezi előtérbe, és lehetőséget biztosít arra, hogy azokon a magántulajdonban lévő telkeken, ahol a tulajdonosok vagy használók nem irtják a parlagfüvet, ezt a hatóság végezhesse el. Ez a hatóság a törvény hatályba lépését követően a körzeti földhivatal lesz, míg most a települési önkormányzat feladata a parlagfűirtás ellenőrzése. A hatósági irtás költségét a telek tulajdonosának vagy használójának kell megfizetnie, akit emellett növényvédelmi bírsággal is sújthatnak. Ennek összege húszezer és kétmillió forint között változhat, szemben a mostani helyzettel, amikor legfeljebb 150 ezer forintos szabálysértési bírságot lehet kiszabni.
Megbukott a vizsgán több égetőmű
Az év közepéig be kell zárni azokat a veszélyeshulladék-égetőket, amelyek nem teljesítik az európai uniós előírásokat. A veszélyes hulladékok égetésére vonatkozó uniós előírások teljesítésére 2005. közepéig kapott haladékot Magyarország ez EU-tól.
Az előírások teljesítéséhez szükséges beruházásokra az érintett magyarországi létesítményeknek összesen 7–7,5 milliárd forintot kellene áldozniuk. Azokat az üzemeket, amelyek nem tudják teljesítik az előírásokat be fogják zárni. Jelenleg folyik az ellenőrzés, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium rendelt el. Az országban 5 üzemben folyékony veszélyes anyagot, 14 helyen kórházi veszélyes hulladékot, 19 létesítményben pedig szilárd és folyékony veszélyes hulladékot egyaránt égetnek.
Forrás: gondola.huJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.