kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Akadálymentesen
Mindenkinek egyszerűbb


Alacsonyra szerelt telefon
Amikor a svéd Ericson cég kifejlesztette a mobiltelefonok rezgô funkcióját és az SMS-t, akkor a fejlesztôk elsôsorban a siketek számára akarták elôsegíteni a telefonos kapcsolattartást. Ez a szolgáltatás azóta rendkívül népszerű lett a mobiltulajdonosok körében. Kinek jut ma már eszébe, hogy a fejlesztés egy fogyatékoscsoport érdekében történt? Hasonló példák és eszközök szerencsére tucatjával idézhetôek.
1997-óta törvényben foglalt az akadálymentesség követelménye Magyarországon is. A törvényen túlmenôen közös érdek és alkotmányos jog, hogy a különbözô fogyatékossággal élôk, valamint az átmenetileg korlátozott képességűek egyenlôen használhassák a környezetet és a szolgáltatásokat.

Alacsony szelektív hulladék gyűjtő
Az akadálymentesítés mintegy 600 ezer embert érint Magyarországon, akiknek egyenlő esélyt nyújtó környezetet kell biztosítani, hogy önállóan és biztonságosan tudják használni a közösségi tereket. Nemcsak a lépcsőket helyettesítő rámpákra gondolunk, amelyek nélkülözhetetlenek a babakocsik és az idős emberek számára is, hanem például a beszélő liftre, amelyet a vakok és gyengénlátók kísérő nélkül tudnak használni, ráadásul mindenki számára kényelmes szolgáltatás. Ha a tűzjelző például fényjeleket is ad, akkor a siketeket is értesíti a veszélyről. Mindezek csak utólag kerülnek sok pénzbe, ha előre megtervezik az új intézmények építésekor, akkor minimális a többletköltség – mondta lapunknak Nagy Géza, az Ability Park* vezetője.

Társasház akadálymentes bejárata
A fotók néhány példát mutatnak, amelyek a fogyatékosok számára nélkülözhetetlenek, ugyanakkor az épek számára kényelmes többletszolgáltatást nyújtanak. Az integrált környezethasználat így segíti a fogyatékosok társadalomi beilleszkedését.
Novák Ágnes
építészmérnök

* A fogyatékosok társadalmi integrációját népszerűsítő kezdeményezés
Honlap: http://magasepites.ymmf.hu/letoltes.html

Bérház akadálymentesített bejárataJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.