kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kérdőív a lakókörnyezet javításáért
Milyen Budapesten lakni?


Jankó János 1873-ban készült rajza a külföldi látogatókat váró Budapestről. Az allegorikus rajzot a piperét nyújtó groteszk angyalkák teszik karikatúrává. Ezek között felismerni véljük balról alulról kezdve: Gorove István közlekedési minisztert, Pulszky Ferenc esztétikust, Barabás Miklós festőművészt, Országh Sándor közmunkatanácsi előadót és báró Sennyey Pál országos képviselőt. Forrás: Siklóssy László, Hogyan épült Budapest?, 1931
Az épített környezet minőségének javításáért a Fővárosi Önkormányzat egyebek mellett a város egészére vonatkozó hosszú távú lakáskoncepció és középtávú cselekvési program elkészítését határozta el, amely 2005 őszén kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A program kialakításával, egy vitaanyag elkészítésével a Fővárosi Önkormányzat saját urbanisztikai kutató központját, a Studio Metropolitana Kht.-t bízta meg.
A Studio Metropolitana Kht. széles körben igyekszik összegyűjteni a város lakóinak tapasztalatát, gondolatait, javaslatait. A városban lakókkal, magánszemélyekkel, vállalkozókkal, és más civil vagy piaci szervezetekkel szeretne konzultálni. Kíváncsiak vagyunk jól működő példákra is egyes lakóközösségekről, a lakókörnyezet javításáért dolgozó csoportok munkájáról, lakáspiaci (magán) vállalkozásról vagy bármilyen kezdeményezésről, ami segíthet bennünket a lakáspiaci folyamatok jobb megértésében. Kérjük, hogy a kérdőív segítségével ossza meg velünk tudását, tapasztalatát.
 1. Mit tart Ön Budapesten a lakásokat érintő legfontosabb problémának?
 2. Szükségesnek tartja, hogy akár az állam, akár a város vezetése beleszóljon a piaci folyamatokba a lakásépítések helyét, nagyságát, minőségét tekintve? Miért?
 3. Ön szerint szükség van Budapesten új lakásokra? Megváltozott a lakások funkciója az elmúlt 15 évben?
 4. Hogyan lehet magánvállalkozásokat bevonni abba, hogy jól szervezett, működőképes városi közösségek jöjjenek létre? Mit tehet ezért a város vezetése? (Ha ismer jó példákat, ossza meg velünk!)
 5. Milyen különbségeket lát a panellakások, lakókörnyezetek és más, nagy sűrűségű lakókörnyezetek (pl. lakóparkok) között? Miben látja a panellakótelepek legnagyobb hátrányát más környezetekkel szemben?
 6. Mit gondol, hogy miért költöznek ki az emberek a városból? Mi tartaná vissza őket, illetve milyen feltételek mellett, milyen lakókörnyezetbe költöznének szívesen vissza?
 7. Ön szerint megoldást jelenthet-e a bérlakások építése az anyagi gondokkal küzdők lakásgondjainak megoldására?
 8. Van-e a lakókörnyezetnek hatása az élet más területeire? Milyen egyéb társadalmi hátrányokkal jár, ha valaki rossz környezetben, rossz minőségű házban lakik, nő fel?
 9. Az Ön véleménye szerint fontos-e, hogy a város különböző területei összehangoltan fejlődjenek?
 10. Milyen következményekkel jár a város egészére, ha egyes területek leszakadnak? Milyen intézkedések segíthetik a felzárkózást?
 11. Hogyan lehet befolyásolni a városról vagy annak részeiről kialakult képet, előítéleteket?
Fontos számunkra az Ön véleménye attól függetlenül, hogy csak néhány vagy az összes kérdésre válaszol-e. Kérjük, tiszteljen meg bennünket válaszával! A kérdőív elektronikus formában megtalálható és letölthető a http://www.studiometropolitana.hu honlapról. Kérjük, hogy válaszát legkésőbb 2005. május 15-ig juttassa el számunkra a következő címre: elektronikusan a ravalik@studiometropolitana.hu címre vagy postai úton Kravalik Zsuzsanna részére, Studio Metropolitana Kht., 1052 Budapest, Gerlóczy utca 11.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.