kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A zöldek 15. Országos Találkozója


Az összes civil szervezethez képest kevesen vannak a zöldek, arányuk még a 10 százalékot sem éri el. Érdekérvényesítő képességüket mégis irigyli a többi ágazat. Újabban felerősödtek azok a hangok is, hogy létre kellene hozni egy össz-civil érdekképviseletet, amely majd képes a hatalommal tárgyalni, eredményt elérni. Ez ellen leghangosabban éppen a zöldek tiltakoznak, pontosan azért, mert a másfél évtizedes, demokratikusan működő rendszerüket nem engedik feláldozni egy mesterségesen létrehozott szerveződés érdekében. Módszerüket viszont szívesen ajánlják bárkinek továbbgondolásra, szíves felhasználásra.

A HUMUSZ bemutatta a
Zöld Zsugorítót
A módszer: végy néhány lelkes, elkötelezett embert, beszélgess velük, rendezz egy találkozót kötelezettség nélkül, aztán megint egyet, majd mikor már sokat szerveztetek, észreveszitek, hogy már olyan sokan vagytok, hogy nem ismer mindenki mindenkit. A működést formalizálni kell, eleinte kicsit, majd egyre jobban. Telnek az évek, mindenféle minisztériumok megkeresnek egy-egy nagyobb szervezetet, hogy küldje el képviselőjét ilyen-olyan bizottságba, hiszen nem EU-konform kihagyni a civileket. És akkor a nagy szervezet, ahelyett, hogy elájulna a megtiszteltetéstől, azt válaszolja, akkor tud küldöttet ajánlani, ha az Országos Találkozó (OT) elfogadja a felkérést és választott alkalmas személyt. Az Országos Találkozó az egyik legfontosabb fóruma a zöldeknek, amelyet az idén 15. alkalommal április első hétvégéjén Zalaegerszegen tartottak a környezet- természet- és állatvédő szervezetek. Szakítva a korábbi hagyományokkal, politikus nem szerepelt az előadók között. A résztvevők között annál inkább, szigorúan pulóverben. Az évek alatt kikristályosodott szerkezet három teljes napra szakmai munkát adott. Előtte bevezetésként egy egész napos kirándulást is választhattunk a Kis-Balatonra vagy Dötkre. Mintegy 150 embernek így 4 napig tartott az OT.

A Levegő Munkacsoport standja
A rendszer, amelyet méltán irigyelnek más ágazatok civil szerveződései, hosszú idő alatt alakult ki, és folyamatosan fejlődik. Az OT-nak köszönhetően egyetlen nagy szervezet se tud döntő befolyást szerezni, a döntések az egész közösség kiérlelt döntései, ezért mindenki magáénak is vallja. Már kevés az évenkénti egy találkozó, létrejött ezért az Egyeztető Fórum, eleinte kevésbé, majd egyre jobban formalizálva. Közben a lelkes fiatalok középkorúak lettek, sokan állami hivatalt választottak, a „mozgalom” folyamatosan változik. Szerencsére mindig jönnek újak, lelkesek, van kinek átadni a stafétát. Viták is vannak, ez is mutatja, hogy működik a rendszer.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.