kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei

Veszélyes szúnyogirtás
Május 10-én és 11-én este a Fővárosi ÁNTSZ vegyszeres szúnyogirtást végeztetett Budapest II. kerületében. Szúnyogirtó anyagként légi kijuttatással MOSQUITOX 1 ULV FORTE, a földről permetezéssel pedig UNITOX 100 SC márkanevű szereket használtak. E szereket országszerte alkalmazzák szúnyogirtásra.
Az UNITOX 100 SC diklórfosz hatóanyagot tartalmaz, melyet az IARC (a Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) állatokon bizonyítottan rákkeltőnek, az EPA (az USA Környezetvédelmi Hivatala) pedig emberen lehetséges rákkeltőnek minősített. Az anyagnak ismert a génkárosító hatása. Több tudós szerint a szer gyerekkori leukémiát és agytumort okozhat. Dánia és Svédország mellett például Indonéziában is betiltották. A diklórfoszt ráadásul gyakran bőrrákot okozó gázolajjal juttatják ki.
A MOSQUITOX 1 ULV FORTE hatóanyaga a piperonil butoxid és a deltametrin. Ez utóbbi vegyület a piretroid vegyületcsaládhoz tartozik. E vegyületek halakra, méhekre, vízi szervezetekre veszélyesek, és az ember egészségét is károsíthatják. A piretroidokat sokan hozták összefüggésbe a nagy balatoni halpusztulásokkal.
A Levegő Munkacsoport – az Európai Unió által is elfogadott elővigyázatosság elvére hivatkozva – követelte, hogy azonnal állítsák le ezeknek a vegyszereknek, különösen a diklórfosz-ok használatát. Továbbá azt sürgette, hogy haladéktalanul vonják vissza az engedélyét.
(A témáról további anyagok találhatók a http://www.levego.hu honlapon a Hírek rovatban.)

„Vegyi reakció”

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Levegő Munkacsoport „Vegyi reakció” néven akciónapot szervez május 10-én Budapesten. Így kívántuk felhívni az emberek figyelmét a vegyi anyagok negatív környezeti és egészségügyi hatásaira, valamint a takarékosabb és ésszerűbb vegyszerhasználatra.
A ma forgalomban lévő mintegy százezer vegyi anyag túlnyomó többségéről ugyanis nem tudjuk, milyen egészségügyi és környezeti hatása van hosszú távon. Egyre többet hallunk arról, hogy korábban ártalmatlannak tartott anyagokról kiderül, hogy allergizáló, vagy éppen rákkeltő hatású. A fenti okok miatt az Európai Unió Bizottsága vegyi anyag politikájának reformjába fogott, amely REACH néven ismeretes.
Az akciónapon aláírásokat gyűjtöttünk, hogy ez az új tervezet a legnagyobb mértékben vegye figyelembe a környezeti és egészségügyi szempontokat, és ne a sokszor felelőtlenül gondolkozó vegyipar szolgálatába álljon.

Mi lesz az ODE sorsa?
Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium ellehetetlenítette az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) tevékenységét. Az ODE az elmúlt években rendkívül nehéz körülmények között dolgozva kiemelkedő eredményeket ért el a lakosság – különösen a fiatalok – egészségének védelmében, a dohányzás elleni küzdelemben. Ezért az ODE támogatást és elismerést érdemel, nem pedig felszámolást.
A témával kapcsolatos további anyagok a http://www.ode.hu honlapon találhatók

A gázolaj ára nem csökkenhet
Veres János pénzügyminiszternek írt levelet a Levegő Munkacsoport, amelyben felhívja a figyelmet, hogy a közúti fuvarozók követeléseinek teljesítése súlyos következményekhez vezethet. A fuvarozók ugyanis újabb kedvezményeket követelnek maguknak az államtól (elsősorban a gázolaj jövedéki adójának csökkentését). Ugyanakkor a közúti fuvarozók már most is évi 1000 milliárd forintot meghaladó kedvezményben részesülnek – többek között azáltal, hogy nem fizetik meg (vagy csak részben fizetik meg) az általuk okozott útkárokat és környezeti károkat, a részükre szükséges infrastruktúra építési és fenntartási költségeit. A megoldás érdekében nem pillanatnyi látszatintézkedéseket kell hozni, hanem olyan adó- és támogatási rendszert kell kialakítani, amely révén az árak tükrözni fogják a valódi költségeket.
Petárdastop

Magyarországon 2003-ig tilos volt a petárdák használata, ennek ellenére sokan petárdáztak. Ezt a helyzetet kívánta normalizálni a 155/2003 (X. 1) számú kormányrendelet, amely korlátozta ugyan, de mégis engedélyezte ezeknek az ártalmatlannak tűnő robbanóanyagoknak a használatát. A döntéshozók úgy gondolták, hogy ellenőrzött körülmények között kevesebb lesz a baleset és a visszaélés. A Levegő Munkacsoport akkor hiába fordult nyílt levélben a miniszterelnökhöz, és hiába kérte a rendelet módosítását. A 2003-as „évforduló” még nem volt elég figyelmeztetés, csak egy kicsit többet sírtak a gyerekek, és egy kicsit több kutya szaladt világgá a megszokottnál. Aztán elérkezett a tavalyi szilveszter. Többen csak az őrület éjszakájaként emlegetik a kora délutántól másnap estig tartó időszakot. A nagyvárosokban elszabadult a pokol, a budapesti aluljárókban háborús filmet lehetett volna forgatni. A mentőkhöz és a tűzoltókhoz rengeteg bejelentés érkezett. Mindez azért történt, mert köztudottá vált, hogy lehet petárdázni. Sokan azonban nem tartották be a rendeletet. Az állatvédők január másodikán kezdtek beszélgetni arról, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy 2005 szilvesztere ne legyen ismét az őrület éjszakája. Először csak beszélgettek, aztán lett egy levelezőlista, és a magánszemélyek után szervezetek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Megállapodtak abban, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a petárdázás betiltásáért. Ezt az Országos Választási Bizottság is jóváhagyta. Április 26-án megkezdődött a PETÁRDASTOP AKCIÓ, amellyel azt akarják elérni, hogy az országgyűlés is tárgyalja az ügyet. Ehhez 50 ezer érvényes aláírás kell. Ha ez összegyűlik, akkor a képviselőknek kötelességük napirendre tűzni a kérdést.
Eddig 117 civil szervezet, és rengeteg magánszemély csatlakozott az akcióhoz. Az aláírásgyűjtések helyszíneiről a http://www.petardastop.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.
______________________________________
Szalóki András emlékére

A sötét Lancia – a hatalom autója – nagyon gyorsan jöhetett. Jó reflexe annyira volt elég, hogy szeretett utasát mentse. A mentő helikopter már hiába jött érte. Még nem volt 46 éves.
Van róla egy kép, amin vastag hegymászó köteleket rendez, ahogy azt igazi, akkurátus hegyi medvék teszik a meghódított orom csúcsán. Hunyorít az arizonai napsütésben. Fiatalos, derűs tekintettel néz a messzeségbe. Azóta apa lett és fiát a tenyerén hordozta. Felépített Zsuzsával egy gyönyörű házat, ahonnan kedvére nézegethette az Oszoly függőleges szikláit, amelyen ifjúkorában annyiszor tette próbára magát. De a hegymászó cipő, a beülő és a kötél még most is ott várta a kocsiban. Hátha adatik olykor egy szabad délután.
Szerette a nehéz feladatokat. Talán ezért is vállalta 1995-től az Energia Központ vezetését, ahol máig meghatározó személyiség volt. Akkurátus maradt, de szerette a frappáns megoldásokat, ugyanakkor mérhetetlenül dühítette a butaság, és tíz év alatt sem tudta elfogadni a bürokrácia felesleges útvesztőit. 10 éve már, hogy nem dolgozik itt, de nélküle mégis más lenne az Energia Klub. Nélküle nem ismerné talán az energiaszabályozás a legkisebb költség elvét, nem létezne egy zöld civil energiás tanácsadó hálózat, nem íródott volna meg egy sor tanulmány, hasznos iromány…
Azon a koramájusi délutánon Vincét vitte haza az iskolából. Olyan boldog volt vele. Óvatosabban vezetett, mint mindig, ha fia is a kocsiban ült. A sötét Lancia – a hatalom autója – nagyon gyorsan jöhetett. Jó reflexe annyira volt elég, hogy szeretett utasát mentse. A mentő helikopter már hiába jött érte. Még nem volt 46 éves.
Másnap akartam felhívni. Egy ügyben ki kellett kérnem a véleményét. Most már soha nem tehetem meg, legfeljebb azt kívánhatom: Nyugodj békében, Te fáradhatatlan ember!



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.