kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Elhallgatott határérték-túllépések Budapesten
Poros titkok


A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Rügyecskék Alapítvány, a Védegylet, valamint a Zöld Fiatalok május 20-án levelet adott át Demszky Gábor főpolgármester megbízottjának, amelyben felszólítja a Fővárosi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az egészségkárosító részecskeszennyezés jelentős csökkentése érdekében.
Az EU szabályozása és a magyar jog szerint 2005-ben legfeljebb 35 olyan nap lehetséges, amikor a PM10 (10 mikrométernél kisebb légszennyező részecskékre) koncentrációja átlépi a határértéket. Ebben az évben Budapesten a Baross téri mérőállomás már március 16-án a harminchatodik határérték feletti napot mérte, a tavalyi évben 142 napot. Ráadásul a szennyezés mértéke gyakran meghaladja a határérték négy-ötszörösét is. A katasztrofális állapot ellenére a Fővárosi Önkormányzat még a törvényben előírt intézkedési tervet sem készítette el a helyzet javítása érdekében.


Az Európai Unióban közel 300 ezer ember hal meg évente a 2,5 mikrométernél kisebb szennyező részecskék (PM2.5) miatt. Egy magyar ember a jelenlegi szennyezési szint mellett átlagosan több mint egy évet veszít az életéből. Ezzel a harmadik legrosszabb helyet foglaljuk el Európában. Budapesten a várható életvesztés elérheti a három évet is. Ez derül ki az Európai Bizottság felkérésére – a Tiszta Levegőt Európának (Clean Air For Europe, CAFE) folyamat részeként – készült átfogó elemzésből, amely a légszennyezésnek a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt hatásairól szól.

A levegőben található kis részecskék (PM) egy része a közlekedési eszközök és a szél által felkavart porból származnak. Ezek jelentős része azonban nem ártalmatlan por, mint nagyapáink idejében, hanem tele van olyan anyagokkal, amelyek korábban nem léteztek, vagy csak sokkal kisebb mennyiségben fordultak elő. Ezeket az anyagokat az ipar, a közlekedés és más emberi tevékenység juttatja a környezetünkbe.
Az egészségkárosító kis részecskék további jelentős hányada közvetlenül a dízelmotorokból származik. A dízeljárművek részecskekibocsátása tízszerese a benzinüzemű motorokénak. Az Amerikai Egyesült Államokban ezek a részecskék teszik ki a levegőben található rákkeltő anyagok 78 százalékát. A legveszélyesebbek a már említett, 2,5 mikrométernél kisebb, ún. ultrafinom részecskék, melyek légzőszerveink legmélyére is bejutnak, és onnan nem távoznak.
További súlyos veszélyt jelent, hogy ezek a kis részecskék, amelyek a legkülönbözőbb szennyezőanyagokat tartalmazzák, rátapadnak a növényi pollenek felületére, és magukat a polleneket is rendkívül agresszívvá, allergénné teszik. Másrészt a pollenekkel együtt ezek a káros anyagok is bejutnak a szervezetünkbe.
Tudományosan igazolt, hogy szoros összefüggés van az allergiás, asztmás, illetve légzőszervi betegségek előfordulása és a légszennyezettség mértéke között. Nagyrészt a légszennyezés következménye, hogy a fővárosban rohamosan növekszik az asztmás és tüdőrákos betegek száma. A PM légszennyezés, amely nagy mennyiségben tartalmaz rákkeltő, illetve a légzőrendszert károsító anyagokat, a gyerekek számára jelenti a legnagyobb kockázatot, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a porszennyezés mellett több más egészségkárosító anyag (nitrogénoxid, szénmonoxid, kéndioxid, illékony szerves vegyület ) is nagy mennyiségben található a főváros levegőjében. Mindezek az anyagok együtt megsokszorozzák a szervezetünkre gyakorolt káros hatásukat.
A PM2.5-öt is magába foglaló PM10-re (a 10 mikrométernél kisebb légszennyező részecskékre) vonatkozik egy olyan EU irányelv, melynek szabályait Magyarországon a 14/2001. (V. 9.) számú KöM-EüM-FVM együttes rendelet hirdette ki. Ezek a jogszabályok 2005-ben legfeljebb 35 olyan napot engednek meg, amikor a PM10 koncentrációja a határérték felett lehet egy mérőállomáson. Ebben az évben Budapesten a Baross téri mérőállomás már március 16-án a harminchatodik határérték feletti napot mérte. Nem volt sokkal jobb a helyzet az V. kerületi Erzsébet téren sem, ahol a 36. határérték feletti nap március 31-én következett be, vagy a XIII. kerületi Honvéd telepen, ahol ez az időpont március 22. volt. A tavalyi évben, amikor még 55 mikrogramm volt a köbméterenkénti megengedhető légköri koncentráció (a 2005-től hatályos 50-nel szemben), a határérték feletti napok száma a Baross téren 142 volt.
Budapesten az egészségkárosító szennyezés kibocsátásáért elsősorban a gépjármű-közlekedés a felelős, és ezen belül is különösen a dízeljárművek.
Úgy véljük, hogy a Fővárosi Önkormányzat a folyamatosan nagyon magas, gyakran az egészségügyi határérték négy-ötszörösét elérő PM10-koncentráció ellenére sem tesz semmit a szennyezés csökkentése érdekében. Nemhogy intézkedések nem történtek, de még a törvényben előírt intézkedési terv sem készült a katasztrofális helyzet javításáért. Mindez annak ellenére történt, hogy az 1996/62/EK irányelv értelmében azonnali, hathatós intézkedéseket kell hozni a szennyezés csökkentése érdekében. A témát teljes hallgatás övezi, az emberek semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, hogy milyen veszély fenyegeti életüket, egészségüket. Ez ütközik az 1996/62/EK irányelv, a közérdekű adatokról szóló törvény, a környezetvédelmi törvény és Aarhusi Egyezmény előírásaival is, amelyek ilyen az esetekben kötelezővé teszik a lakosság tájékoztatását. A Fővárosi Önkormányzatnak és a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek haladéktalanul lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy biztosítsák az EU irányelvében és a magyar jogszabályokban előírt városi levegőminőséget. Javasoljuk a belső városrészekben a gépjárműforgalom azonnali korlátozását, mint az ismert leghatékonyabb eszközt a levegőminőség javítására.

Simon Gergely


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.