kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Mobilitás Hete Magyarországon
„Ésszerű ingázás”


A Mobilitási Hét 2005-ös jelmondata, a „Clever commuting”, melynek a „Munkába, iskolába környezetbarát módon” lett a magyar fordítása, az ”Ésszerű ingázás” helyett. Ez is jelzi, mennyire mást jelent itt Magyarországon az ingázás. A munkásszállók nagy része a rendszerváltás után hamarosan megszűnt, a fekete vonatok se közlekednek már. A falvakban hatalmas a munkanélküliség, jóval kisebb az ingázás mértéke, mint az elmúlt évtizedekben. Az alacsonyan képzett munkaerő dolgozna, de nincs hol. Az ésszerűség emlegetése ilyen helyzetben kifejezetten sértő lehet.
De a jelmondat kitalálói nem is erre gondoltak. Az ingázás a jóléti állam szemszögéből azt jelenti, van egy, a lakóhelyemtől távol lévő munkahelyem, ahová naponta elmegyek, majd esténként hazatérek. A kérdés csak az, hogyan teszem: ésszerűen, avagy gondolkodás nélkül. Mérlegelem-e, hogy milyen közlekedési eszközzel lehetne gyorsan, környezetkímélő módon elérni az úticélom, vagy autóba ülök, mert ehhez szoktam.

A világ nagyvárosainak egyik legnagyobb gondja a túlzott mobilitás. Túl sokan próbálnak meg helyet változtatni ugyanabban az időben, ugyanazon az útvonalon. Egy francia város polgárainak 1997-re elegük lett a sok autóból, ezért szeptember 22-ét autómentes nappá nyilvánították. A siker olyan nagy volt, hogy egy év múlva Franciaország több városában autómentes napot tartottak. 2000-ben már ezernél több európai település, köztük 3 magyar város is csatlakozott a kezdeményezéshez.. A szervezettséggel együtt a formalizáltság is nőtt, az egységes logók, jelmondatok mellett a résztvevő települések polgármesterei évről évre aláírják az Autómentes Kartát amelyben kötelezettséget vállalnak a forgalom tartós korlátozására városukban.
A napból 2002-re hét lett, szeptember 16. és 22. között immár negyedszer rendeznek Európai Mobilitási Hetet Magyarországon, amelynek első napja az Ózonvédelem Világnapja, az utolsó pedig az Autómentes Nap. Hogy a hét melyik napján milyen esemény áll a középpontban, az mindig az adott településtől függ. Magyarországon 2000. óta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (illetve jogelődei) felelnek az országos koordinációért. Segítségükkel a résztvevő települések sok szakmai anyaghoz, plakátokhoz jutnak. A Környezetvédelmi Osztály évközi kapcsolattartása is kiváló, tevékenységüknek nagy része van abban, hogy minden évben több település vállalja a Mobilitási Hét megrendezését. Lapzártánkig 40 magyar város regisztrált a minisztérium honlapján, ám ennél sokkal több településen lesznek rendezvények a helyi civil szervezetek koordinálásával.
A Levegő Munkacsoport az első magyarországi hírvivője volt az Autómentes Napnak. Budapesten 2000-ben figyelemfelkeltő megmozdulást szerveztünk szeptember 22-én. A következő évben a XI. kerületben nagy sikerű rendezvényt tartottunk. 2002-ben a Fővárosi Önkormányzat kérésére segítettük az Andrássy úti programsorozat megvalósítását. A mostoha időjárás ellenére a siker nem maradt el. A következő évben szép idő volt és rengeteg látogató. Ennek hatására tavaly Budapest főpolgármestere is aláírta a kartát, méghozzá a teljes Mobilitási Hétre, amit idén is megismételt.
Mi történik idén Budapesten?

A Levegő Munkacsoportnál és partnereinél beszerezhető lesz a Mobilitási Hét Menetlevél, amelyre a rendezvényeken különböző feladatok elvégzése után lehet egy-egy pecsétet szerezni. A legtöbb pecsétet összegyűjtött játékosok között nyereményeket sorsolunk ki. A fődíj egy kerékpár lesz.
Szeptember 16.: Az első nap a Tömegközlekedés Napja, amely elérési versennyel kezdődik. Ennek lényege, hogy egy autós, egy motoros, egy kerékpáros, valamint villamoson és buszon utazók mérik össze járműveik gyorsaságát. Vajon ki éri el hamarabb a közös úticélt?
Szeptember 17.: Az Élő Utcák Napját az Almássy tér környékén rendezik meg, amelynek az üzenete, hogy próbáljuk meg olyanná alakítani az utcákat, ahol a gyerekek és felnőttek nyugodtan sétálhatnak, játszatnak, találkozhatnak és beszélgetnek egymással. Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy a motorizált forgalom csökkenjen. Tavaly szeptember 17-én délután 4-től a Levegő Munkacsoportnak köszönhetően a gyalogosok vehették birtokukba Sas utcát teljes szélességében. Az úttesten felállított kisszínpadon zene szólt, bábjáték volt a gyerekeknek, bárki lejöhetett kártyázni, beszélgetni a kitett asztalok köré.

Az Élő Utcák Napjának a hazai meghonosítójaként öröm látni, hogy idén már két önkormányzat is vállalkozik szervezésre. Ezen a napon szervezi a Rügyecskék Alapítvány az V. Ózon Fesztivált a Városligetben, a Királydombon, ahol érdekes kiállítások, zenei programok és beszélgetések lesznek.
Szeptember 18.: A vasárnap a Gyalogos Utcák Napja, a Fővárosi Önkormányzat szervezésében. Érdemes lesz eljönni a lezárt Andrássy útra, ahol sok új program várja a sétálókat. A civil szervezetek az Opera körül fogadják az érdeklődőket.
Szeptember 19.: Az Ésszerű Autóhasználat Napján, hétfőn a Magyar Közlekedési Klub és a Rákoskerti Vasúti Közlekedésért Alapítvány Rákoskert Vasútállomáson kerítésavató ünnepséget tart. Száz méter vasúttörténeti értékű kerítés készült el az alapítvány finanszírozásában, önkéntesek munkájával. Itt is látható lesz a Levegő Munkacsoport „Kétszer kettő több, mint négy” című plakátkiállítása. (A díjazottak rajzait a 17. oldalon mutatjuk be.) Délután 2 órás kerékpártúrára indulhatnak az érdeklődők a közeli Merzse mocsárhoz.
Ezen a napon kezdődik az Állampolgári Részvétel Hete, melyet több közösségfejlesztő szervezet rendez. (Részletek a http://www.kka.hu honlapon.)
Szeptember 20.: Mobilitás és egészség című konferencia a közlekedési eredetű környezetszennyezés csökkentésének érdekében.
Szeptember 21.: Szerda a kerékpárosok napja. Reggel a biciklivel iskolába, dolgozni indulók jutalom-reggelit kapnak a városi kerékpárút hálózat négy pontján (Margit-híd budai és pesti hídfője, Népstadion, Erzsébet tér).
Szeptember 22.: Csütörtökön nagy áttörés szemtanúi lehetünk. Európában is egyedülálló módon egész napra, teljes hosszában lezárják a város egyik fő forgalmi útját. Idén először kapják vissza a járókelők szeptember 22-én az Andrássy utat. Eddig a budapesti önkormányzat úgymond elhalasztva az Autómentes Napot, az azt követő hétvégén tiltotta ki az autókat a város szívből. Idén nem lesz ezen a napon, mert a szervezők azt szeretnék, hogy átéljük, milyen lenne a Belváros autók nélkül a hétköznapokban.
Belváros-Lipótváros Önkormányzata ugyancsak lezárja az autóforgalom elől a Zrínyi utcát, bemutatva a lakosságnak, hogy milyen lesz majd, az autómentes Belváros.
Este várhatóan több ezren kerekeznek velünk együtt a Kritikus Tömeg kerékpáros felvonuláson. Találkozzunk a Hősök terén 18 órakor!
A Mobilitási Hét részletes programját megtalálják a honlapunkon (www.levego.hu/mobilitas) és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján (www.gkm.hu), valamint a Pesti Est különszámában.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.