kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei

Közös bérlet
Tíz év előkészítés és politikai csatározás után szeptember elsejétől bevezették a közös utazási jegyrendszert.
Augusztus 26-tól kaphatók és szeptember elsejétől érvényesek az egyesített óriásbérletek, amelyekkel a főváros és az agglomerációs települések között lehet utazni a BKV, a MÁV és a Volánbusz járatain, az eddigieknél olcsóbban. A rendszeresen ingázók az új konstrukcióval akár nyolcvanezer forintot is megtakaríthatnak egy évben, mert a helyközi járatokra szóló jegyeket csak a közigazgatási határig kell megvenniük, onnan a közös bérlettel utazhatnak tovább, bármelyik társasággal. A külső kerületekben élőknek, akiknek a belvárosba való bejutás hosszadalmas és körülményes – például Rákospalota–Újpest, Rákoskeresztúr, Pestszentimre, Pestszentlőrinc, Budafok, Nagytétény –, az utazási idő csökkentése miatt megéri majd megvenni a mindhárom szolgáltatóra érvényes bérletet. A szelvényeket 30 napos dolgozó, tanuló és nyugdíjas, illetve 14 napos dolgozó változatban lehet megvenni. A hétféle új kínálatból vélhetően a 6875 forintért kapható havi dolgozói, valamint a 2596 forintos tanuló-nyugdíjas lesz a legnépszerűbb.
www.nol.hu

A Levegő Munkacsoport több mint 10 éve küzd a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) létrejöttéért, ezért saját sikerének is tekinti az egységes bérlet bevezetését. Számtalan politikai és civil fórumon hangsúlyoztuk a BKSZ jelentőségét, külön kerekasztal beszélgetéseket hívtunk össze a témával kapcsolatban. Az alábbi Lélegzet cikkekben idézhetik fel a győztes csata történetét:
 • Országos kerékpárút-hálózat – 1997. március
 • Hivatalos érvek – 1997. november
 • Levélváltás a főpolgármesterrel – 1998. december
 • A fővárosi tömegközlekedés helyzetéről és lehetőségeiről – 1999. november
 • Kerekasztal-beszélgetés a személyszállítási ágak képviselőivel – 2001. július–augusztus
 • Alamizsnát a BKV-nak? – 2003. március
 • Továbbra sincs elég pénz a tömegközlekedésre – 2003. április
 • HÉV-vel az élhetőbb környezetért – 2003. június
 • Vasúti Kerekasztal Konferencia – 2004. november
 • A Levegő Munkacsoport hírei – 2005. január
 • Konferencia Budapest város- és közlekedésfejlesztéséről – 2005. július–augusztus
Bizottsági vizsgálat
A Levegő Munkacsoport felkérte a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságát, hogy tartson bizottsági vizsgálatot a Szentendrei-sziget vízbázisait veszélyeztető beruházásokkal kapcsolatban. Egy rendkívüli bizottsági ülésen szükségesnek tartanánk meghallgatni a szigeten működő valamennyi önkormányzat, valamint fontosabb létesítmények és vállalkozás felelős vezetőit, tulajdonosait.
A boltokban kapható rovarirtók
Idén májusban a Levegő Munkacsoport felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest belterületén egy olyan vegyszerrel, dichlorvos-szal végzik a szúnyogirtást, melynek rákkeltő minősítése az elhíresült DDT-jével azonos. Ezt a hatóanyagot viszont meg lehet találni több, otthoni használatra árusított rovarirtószerben: ilyenek például a Hit légy- és szúnyogirtó aeroszol, a Flotox légy- és szúnyogirtó aeroszol és az Unicron Extra csótányirtó aeroszol.
Ellenőriztük, hogy a lakosság számára árusított rovarirtókban és -riasztókban milyen vegyszereket használnak. A hazánkban engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket ártalmas egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Vannak valószínűleg rákkeltő, illetve a hormon- és immunrendszert károsító összetevőket tartalmazó termékek, sőt olyan anyagokat is engedélyeztek beltéri használatra, amelyekre még szabadban történő használat esetén is munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő (azaz se ember, se állat nem mehet be a kezelt területre adott ideig). A lakásokban a hatóanyagok lebomlása ráadásul általában sokkal hosszabb.
E szabadon vásárolható mérgek címkézése is igen hiányos, nem jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. A kellemetlen rovarok megtelepedése érdekében javasolt a rendszeres takarítás, a fal melletti repedések betömése és a nyílászárókon szúnyogháló alkalmazása. A rovarok megjelenése esetén a szexferomon tartalmú ragasztós csapdák, szalagok alkalmazása célszerű. Ismert például a levendula molyűző hatása is. Ha mégis feltétlenül szükséges szintetikus szert használnunk, tájékozódjunk annak egészségügyi hatásáról (angolul megtalálható a www. pesticideinfo.org címen; a magyar adatbázis felállításán dolgozunk), és keressük a legkevésbé ártalmas szert.
Részletek:
www.levego.hu/kiadvany/vegyianyag/ bolti_rovarolok_sajto.pdf
A Levegő Munkacsoport havi rendszerességgel megjelenő vegyi anyag hírlevelet készít,
melyre a reach@levego.hu drótposta címen lehet feliratkozni.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.