kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Sziget 2005

Egy hét alatt 385 ezer látogatója volt a Sziget Fesztiválnak. Ezzel megdölt a tavalyi 369 ezres rekord.

A fesztivál 10 éves története során a kis zsebpénzen tengődő pornyelő sátorlakók otthonából egy precízen működő, gigászi gépezet lett, ahol egy nagyvárosnyi ember tömörül össze életkortól és szociális helyzettől függetlenül, hogy mulatozzon, ismerkedjen és fogyasszon. A Sziget ugyanis divat lett. A rendezők már nem hagyják a Robinson-i romantikában ringatózni a fizető vendégeket, mindenféle civilizációs kényelmi eszközt biztosítnak számukra. A porba sújtott bankautomaták és ideiglenesen felállított telefonfülkék mellett idén megjelent a Tesco sátor-szupermarketje is, viszont eltűnt a mozgássérültek esélyegyenlőségét demonstráló rámpa, ahol bárki kipróbálhatta, milyen tolókocsival közlekedni. A civilek szigetén 120 szervezet és intézmény várta a látogatókat.
A másnaposan botorkáló fiatalok délre már tudták, melyik sátorba érdemes betérni, hol osztanak ingyen valamit. Délután már a Zöld Sziget is mozgolódott, ám a Magyar Természetvédő Szövetség óriás, felfújható szürkemarháján kívül nem volt más kifejezetten vendégcsalogató elem. Sokan élték ki művészeti hajlamaikat ugyancsak az MTVSz sátrában, ahol körülbelül 30´30 centiméteres kartonokra éghajlatvédelmi témájú festményeket lehetett készíteni. A Klíma-korzó kampány „járólapjait” és szöveges üzeneteit az MTVSz több európai szervezettel együtt eljuttatja Kanadába, ahol egy nagyszabású sétautat építenek belőlük, hogy kijelöljék a helyes utat a világ vezetői számára. 2005. november végén ugyanis a vezető hatalmak Kanadában találkoznak, hogy hivatalos tárgyalásokat kezdjenek az éghajlatváltozás elleni küzdelem jövőbeni lépéseiről.
Idén még a teaház sem volt az igazi a Zöld Szigeten. A virágok kornyadoztak, ideje korán elfogyott a cukor. A miniszínpad metálkoncertjei azonban most is acélosan dübörögtek a tucatnyi néző előtt. A délutáni, lézengő tesztkitöltők között egyszercsak megjelent Gaia. A Földanya sáros lepedő-jelmezét magára öltött angolajkú hölgy elénekelte nekünk globalizációellenes Föld himnuszát arról, hogy mennyit is szenved ez a szegény öreg bolygó miattunk. Végre volt egy üdítő látvány a kiadványokat osztogató sátrak árnyékában.
Idén összesen 1150 (a mobil, konténer és az épületekben lévő) WC és 1000 mosdó és zuhanyzó állt rendelkezésre. A tisztításhoz 2 tonna fertőtlenítő vegyszert, 180 ezer liter vizet, továbbá 80 ezer tekercs WC-papírt használtak fel. A résztvevők összesen körülbelül 3500 köbméter vegyes hulladékot „termeltek”. A Szigetet a rendezvény után még tíz napig takarították. V.J.

Varga Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.