kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tőlünk kérdezték
Pomázon támogatják

Pomázról keresett meg bennünket egy kétségbeesett lakos, mert lakóhelyén évek óta szinte folyamatosan kábelégetők és illegális hulladéklerakók szennyezik a levegőt és a talajt, valamint rontják a tájképet is. (Pomáz jelentős része a Duna–Ipoly Nemzeti Park védett területe, illetve Natura 2000 védett terület.)
Panaszosunk, mielőtt hozzánk fordult volna, több alkalommal is levelet intézett a Polgármesteri Hivatalhoz a heti 3–4 alkalommal történő kábelégetések miatt, mivel egy alkalommal a kábelégetésből mezőtűz lett, amelyet a tűzoltóságnak kellett eloltania.
A bejelentései azonban eredménytelenek voltak. A jegyző válaszlevelében arról tájékoztatta, hogy „valóban kábelégetésről van szó, ami erős szaggal és fekete füsttel jár”. Tehát tudnak a problémáról, de a szükséges pénz hiányában nem tudnak intézkedni. Valamint, hogy a bejelentett tevékenység a megélhetési bűnözés kategóriájába sorolható, és részben „érthető”.
Ez az eset felveti a kérdést, hogy ha valaki megélhetési célzattal betörést vagy rablást hajt végre Pomázon, azt a város megértéssel fogadja? Pénzbüntetést sem szabnának ki, hiszen a szabálysértési eljárással csak munka van? Pedig a szabálysértési bírság összege közmunkára váltható és bizony lenne mit takarítani, rendbe hozni Pomáz utcáin.
Hova fordulhatunk hasonló esetben?
Mi is felháborítónak találtuk a jegyző válaszát. Az Alkotmány 18. §-a kimondja az egészséges környezethez való jogot. A műanyagégetés nem csak a környezetet, de az egészséget is súlyosan károsítja.
Az égetés során keletkező anyagok amellett, hogy irritálják a szemet, a nyálkahártyát és a légzőrendszer károsodását okozhatják, akár elősegíthetik a rák kialakulását is. (Erről olvashatnak a „Ne égesd el” című kiadványunkban: http://www.levego.hu/konyvtar/olvaso/levego4.htm.)
A helyi önkormányzatok általános szabályairól szóló 1990. évi LXV. törvény szerint a megyei közigazgatási hivatalok ellenőrzik a helyi önkormányzatok működésének törvényességét, ezért azt javasoltuk ügyfelünknek, hogy levélben forduljon a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalhoz (1052 Budapest, Városház utca 5–7.), és írja meg nekik az eddig történteket, valamint másolatban csatolja a Polgármesteri Hivatallal folytatott eddigi levelezést.
A cikk bővebb változata megtalálható a
www.levego.hu/kiadvanyok_allasfoglalasok/?catID=12 honlapon.

Lendvai Petra


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.