kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Nem épül lokátor a Zengőre

Megmenekült a bánáti bazsarózsa!
A kormány 2005. november 23-án úgy döntött, hogy nem építenek radarállomást a Zengőre. A döntésben jelentős szerepe van a Zengő-koalíciót alkotó civil szervezeteknek. Ugyanakkor lehetséges, hogy a Tubes tetőn felépítik a lokátor-állomást, amennyiben a környezetvédelmi hatásvizsgálat nem talál kizáró okot. A kormány intézkedett arról, hogy a nyilvánosságot be kell vonni az előkészítés folyamatába. A civil szervezetek jelezték, hogy elfogadják a döntést, amennyiben az nem ütközik a lakosság ellenállásába. Az érintettek köre elég tág, hiszen a Tubes a pécsiek kedvelt kirándulóhelye, nemrégiben közösségi összefogással felújították a kilátót, amely most veszélybe került. Dr. Láng István akadémikus nyilatkozata szerint nincsen olyan helyszín a lokátor telepítésére, amely egy időben minden igényt ki tudna elégíteni, ezért kompromisszumot kell keresni.
Háztartási szén-dioxid adó
Japánban a legintenzívebben a háztartások energiafelhasználása nőtt az elmúlt években. Ennek következtében a vállalt csökkentés helyett növekedett az ország széndioxid-kibocsátása. 1990 óta az ország kibocsátása 8 százalékkal nőtt, a háztartásoké viszont 28,8 százalékkal. Az emelkedést annak tulajdonítják, hogy egyre több a háztartási készülék, egyebek között a számítógép. A szén-dioxid adó bevezetését már hosszabb ideje fontolgatják, de az ipari lobbinak eddig sikerült megakadályoznia a bevezetését. November végén internetes felmérést végzett a témában a japán Környezetvédelmi Minisztérium. Az eredmény azt mutatja, hogy a japánok túlnyomó része hajlandó elfogadni a széndioxid-adót – leginkább a széndioxid-kibocsátás arányában. Az adó 2400 jen* lenne tonnánként. Nagyjából ennyi terhelné az egyes háztartásokat évente.
* Kevesebb mint 5000 Ft.
Forrás: ReutersJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.