kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
„A környezetvédelem az életem részévé vált”
Beszélgetés Bánsági Györggyel
Beszélgetés Bánsági Györggyel

Bánsági György 1994 óta aktív politikus, 1998 óta fôvárosi képviselô. Három gyermek apja, egykori kosaras és kitüntetett feltaláló. Kinevezése a civil szervezetek körében meglepetést okozott, de szûkebb szakmájában már korábban nevet szerzett fejlesztési eredményeivel. Gépész- és villamosmérnökként 2002 óta a fôváros környezetvédelmi bizottságának elnöke.


■ Hogyan és mikor került kapcsolatba a környezetvédelemmel?
A gépészmérnöki mellett elvégeztem a mûszaki egyetem villamos karát is. Kezdetben autóvillamossági próbapadok fejlesztésével foglalkoztam. Késôbbiekben olyan mûszereket fejleszttünk ki, amelyek már nem csak kiszerelt állapotban tudták vizsgálni a gépjármûvekben lévô különbözô egységek mûködését, hanem a gépjármûvekre csatlakoztatva is. Ennek részét képezte az autók kipufogóján keresztül távozó gázok elemzése. Mi fejlesztettük ki a hazai szén-monoxid és szénhidrogén mérôt. Eljött 1989, és az átalakulással az a Híradástechnikai Gépgyár, ahol dolgoztam, lassan tönkrement. A fejlesztô csapattal, melynek vezetôje voltam, ekkor alapítottuk meg az Ózon Kft.-t. Akkoriban dolgoztunk ki egy füstölés mérôt a dízelüzemû autók ellenôrzéséhez.

■ 1994-ben a XI. kerület alpolgármestere volt. 1998-ban az MSZP színeiben kerületi egyéni képviselôként került be a Fôvárosi Közgyûlésbe. Elôször a Fôvárosi Városüzemeltetési Bizottság alelnöke, majd 2002-tôl a Környezetvédelmi Bizottság elnöke. Nem ellentmondó ez a két pozíció?
Nos, a dolog úgy néz ki, hogy jelenleg is tagja vagyok a Városüzemeltetési Bizottságnak és a Tulajdonosi Bizottságnak is. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen így összefüggéseiben látom a dolgokat, sôt olykor a környezetvédelmi szempontokat is tudom képviselni a Városüzemeltetési Bizottságban és viszont. Sajnos úgy érzem, hogy a környezetvédelem még nem szerezte meg azt a rangot a Fôvárosi Önkormányzaton belül sem, amit kellene. Ettôl függetlenül nem panaszkodhatunk, hogy nem értünk el eredményeket.


■ Melyik konkrét eredményt tartja a legfontosabbnak?
A Környezetvédelmi Bizottság munkájában a meglévô zöldfelületek növelését, a hulladékgazdálkodási intézkedési terv kidolgozását és a most elfogadás elôtt álló levegôvédelmi intézkedési program széles szakmai alapokon álló létrehozását. Ezek azok, amikre büszkék lehetünk. Az eredményeket csak jó és szakmailag felkészült kollektívával lehetett elérni, ezért használok többes számot.

■ Ha jól tudom, Ön mûgyûjtô.
A feleségemmel együtt életünk részét képezi a képzômûvészetek szinte minden ága iránt való érdeklôdés, az alkotások gyûjtése. Úgy érzem, hogy egy reál beállítottságú embert a humán érdeklôdés tesz teljessé. A képzômûvészeti alkotások fajtái között nincsen rangsorom, a festmények, grafikák éppen úgy kedvesek számomra, mint a mûvészeti érmek vagy kisplasztikák. Csak kortárs mûvészek alkotásait gyûjtjük, de ízlésvilágunk konzervatív. A tájképfestészet, a csendéletek, vagyis a természet mûvészi ábrázolása, képi megjelenítése, ami örömet okoz. A szobrászatban a realizmust, a „kézzelfoghatóságot”, vagyis a tapintás lehetôségét szeretjük.


■ Hogyan képzeli el nyugdíjas éveit? Szeretne-e visszavonulni a politikai, a környe-zetvédelmi munkától vagy más tevékenységi körben tovább dolgozni?
Három, diplomás lányom és nyolc unokám van, akikkel többet szeretnék foglalkozni. Mozgásigényemet azzal elégítem ki, hogy tömegközlekedéssel járok, ami napi közel egy órás sétát is jelent. Szeretnék még konkrét megbízatással dolgozni, mert politikai munkámat elsôsorban szakmai tevékenységnek érzem. A környezetvédelem az életem részévé vált, így ha jelenlegi megbízatásom lejár, meg fogom keresni
a módját, hogy tegyek a természeti értékeink védelmével és egy élhetôbb város megteremtésével kapcsolatos szemlélet megváltoztatásáért.
Kiss Gábor



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.