kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
CiTrom-díj

Ránézek a térképre és zavarban vagyok. Egy balkáni államban, Horvátországban a környezetvédelem és a jogállamiság úgy mûködik, mint ahogy az Európában elvárható. Ott ugyanis teketóriázás nélkül lebontják az engedély nélkül felépített ingatlanokat, és ezután valószínûleg igen keveseknek fog eszébe jutni az illegális házépítés ötlete. Magyarország földrajzilag Közép-Európa része, sôt az Európai Unió tagja. Ha megnézzük az törvénytelenül – esetenként természetvédelmi területen – felépülô ingatlanok történetét, a legvadabb „balkáni” állapotokkal találjuk magunkat szemben, aminek köze nincs a jogállamisághoz. A Citrom-díj ezúttal azoké a hatóságoké, akiknek be kellene tartatniuk a törvényt.
A következôkben megemlékeznénk néhány ilyen esetrôl, ahol a Levegô Munkacsoport is fellépett a jogsértések ellen. Az Auchan budaörsi bevásárlóközpontja hét hónapon keresztül épült engedély nélkül 1997-ben. Az önkormányzat három naponta mindössze 10 000 forintra bírságolta a beruházót. A kecskeméti Malom Center bevásárlóközpont 2005-ben történt megépítését az ügyészség és az állampolgári jogok országgyûlési biztosa is jogellenesnek találta. Szintén 2005-ben a solymári Auchan bevásárlóközpont építésével kapcsolatban az ügyészség 9 pontban sorolta fel a súlyos jogsértéseket. Csobánka külterületén a 044/21. hrsz. alatt körülbelül 100 négyzetméter alapterületû lakóingatlan engedély nélkül épült 2003-ban a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén. Pomázon a Dera-patak parki lakópark körülbelül 30 házzal a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén épült 1997–2006 között. Mindezek az épületek ma is állnak.
Lenkei Péter



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.