kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
MOSÓPORTESZT

600 g = 400 g EuroCompact. Ez a felirat áll már sok, Magyarországon is kapható mosóporon. „Kisebb kiszerelés – nagyobb erô” – mondják a szlogenek. Pedig errôl szó sincs. Csupán a haszontalan, tömegnövelô szereket hagyták ki az EU intézkedése nyomán a mosóporokból. Utána jártunk, mi hiányzik, és mi van a mosóporokban.

A Szelíd Energia Alapítvány már a 2001-es magyarországi mosóportesztjében értetlenkedett, hogy miért is kell a Persilbôl Németországban 75 grammot, itthon 150 grammot adagolni. A válasz egyszerû. Az itthon árusított mosóporok 80 grammnyi töltôanyagot tartalmaznak, amelynek nincs semmi szerepe a tisztításban, csak a súlyt és a térfogatot növeli. A töltôanyag nagy része nátriumszulfát, amely a mosás során semmit nem tesz, csak a szennyvizek sótartalmát növeli meg és szétmarja a csatornákat. A mosószerek további segédanyagai akadályozzák a túlzott mértékû habképzôdést, elôsegítik a szennylebegtetést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak. Ezek mind-mind felesleges terhet jelentenek a környezetnek, a pénztárcának és a csomag cipelôjének. A szintetikus mosószerek 30 százaléka töltôanyag volt, ezt szabályozza az EU most, azaz a haszontalan, környezetszennyezô anyagokat ki kell hagyni a mosóporokból, amelyeket ezért illeti meg „kompakt” jelzô. De lássuk a többi összetevôt!

„..a mosógép is tovább él”
A mosópor hatékonysága és a mosógép élettartama szempontjából igen lényeges a hálózati víz minôsége. A magyar háztartások többségében magas a víz mész- kalcium-, illetve magnéziumtartalma, hétköznapi nyelven ezt kemény víznek hívjuk. Ezek koncentrációjától függôen megkülönböztetünk lágy, közepesen kemény, kemény és nagyon kemény fokozatokat. A lakóhelyünk vízkeménységi adatait a helyi vízmûvektôl tudhatjuk meg. A reklámok szerint használjunk minden mosáshoz vízlágyítót. Ezt ne tegyük, mert nagy részük foszfát tartalmú. Vízlágyításra azért van szükség, mert a mosóporok összetevôi (például az anionos tenzidek) kemény vízben oldhatatlan csapadékot képeznek a kálcium- és magnéziumionokkal, és ezáltal a mosószerek hatékonysága csökken. Ugyanerre az okra vezethetô vissza a vízkô kialakulása is, amely a mosógép élettartamát rövidíti meg. A mosóporgyártók vízlágyításra már eleve foszfátot kevernek a mosóporokba. A foszfát a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot, az elszaporodott vízinövények pedig elfogyasztják a vízben oldott oxigént. A kialakuló oxigénhiány miatt a halak és más vízi élôlények elpusztulnak, ezt a jelenséget eutrofizációnak, vízvirágzásnak hívjuk. A mosószert 0–7 százalék foszfáttartalom esetén nevezzük foszfátbarátnak. Erre figyeljünk vásárláskor! A foszfátot zeolit is helyettesítheti, mely kevésbé terheli a környezetet. A legkörnyezetkímélôbb megoldás a mosószóda használata, amelyrôl a cikk utolsó fejezetében írunk. Az alább közölt mosóportesztben 15 termék közül 7 foszfátmentes, de ezt csak a Profi és a Dalli feliratozza.

Enzimek
A mosóporok többsége „biológiai hatású”, azaz enzimeket tartalmaz. Így energiatakarékosabb, gazdaságosabb és környezetbarátabb mosási technológiák váltak lehetôvé. Az enzimek feldarabolják a szennyezôdéseket, így lehetôvé teszik, hogy az egyéb összetevôk eltávolítsák azokat a textíliából. A proteázok a vér, fû, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos piszok eltávolításában segédkeznek, mint a vaj, rúzs és majonéz foltok. A keményítôbontó amilázok például a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el a ruhából. A mosóporhoz adagolt celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, színe pedig a megváltozott fénytörés miatt fényesebb lesz. Az enzimes, úgynevezett „bio” mosóporok enzimtartalma azonban 60 fok felett még azelôtt lebomlik, hogy eltávolítaná a fehérje- és szénhidrát foltokat. Forróvizes programhoz ezért ne használjunk ilyen mosóporokat!

Fehérítés
Oxigén alapú fehérítônek álcázzák azokat a mosóporokat, amelyek növényméreg perborátot tartalmaznak. Ezek fehérítô hatása 60 fok felett érvényesül a legjobban. A felszabaduló oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertôtlenít is. 60 foknál hidegebb vízben fölösleges használni, mert fehérítô hatása kihasználatlan marad.
Az optikai fehérítôk szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötôdnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérnemûk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. Ha végigmennénk UV lámpával a lakásunkon, láthatnánk, merre szóródott szét a lakásban, az optikai fehérítôk, amelyek nehezen lebomló kemikáliák, és kiszámíthatatlan hatásaik vannak.

Öblítés
Mitôl lesz babapopsi puhaságú a törölközô? Állítólag az öblítôtôl. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: miattuk húsz százalékkal csökken a textília nedvességfelvevô-képessége. A törlôrongyok, törölközôk, pelenkák, fehérnemûk illatos öblítése így többet árt, mint használ. A kationos felületaktív vegyületek nem bomlanak le teljesen a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élô vizeket. Ezenkívül a szintetikus öblítôk hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bôrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebbeknél. Az ecet minden textília színélénkítô, puhító hatású öblítôszere. Ha az öblítôtartályba elôzôleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet öntünk, az semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megôrizni a sztreccs anyag rugalmasságát. Nem marad tôle ecetszagú a ruha! Ha mindenképpen illatosítani szeretnénk a ruhanemût, pár csepp illóolajat csöppenthetünk az utolsó öblítôvízbe.


Természetes mosás
A gyártók a szükségesnél nagyobb mennyiségû mosópor használatát javasolják, holott a környezetkímélô mosáshoz elég 50 milliliter normál mosópor és 50–100 milliliter mosószóda vízlágyításra. A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendô belôle. Áztatáshoz 15 liter vízhez körülbelül 1-2 evôkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott adag akár egyötöde is elegendô. (Beszerezhetô az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében.) Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelô segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélô mosásra is alkalmas. Az élôvizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez ké­pest környezetkímélô. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.
Érdemes váltogatni a mosóporokat, hogy a szervezetünkben ne halmozódhasson fel egyféle anyagból sok. Még egy jó tanács: nem érdemes nagy kiszerelést vásárolni, mert a felbontott mosópor anyagai bomlásnak indulnak, és hatástalanok lesznek.
Nincsenek környezetbarát mosószerek, legfeljebb környezetkímélôk. Úgy válasszunk mosószert, hogy a lehetô legkevesebb szintetikus, vegyi anyagot, adalékanyagot (anionos, nemionos tenzid, foszfát, fehérítô stb.) tartalmazza!



Forrás:
Ökoszolgálat
Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 34.
Tel: (80) 269-446 (díjmentesen hívható)
Tel: 311-7855
Fax: 269-4016
E-mail: okosz@okoszolgalat.hu
Honlap: http://www.okoszolgalat.hu/


Szelíd Energia Alapítvány
Cím: 1118 Budapest, Sasadi út 24.
E-mail: szeliden@pro.hu

MOSÓPORTESZT
A Szelíd Energia Alapítvány (SZEA) 2003-ban környezetvédelmi teszt alá vetette a Magyarországon kapható univerzális mosóporokat. 10 gyártó 15 terméke került górcsô alá. Megvizsgálták a mosóporok feliratozását, árát, mosóhatását, fizikai és kémiai vizsgálatokat is végeztek. Az eredményeket egy ökológiai és egy gazdasági táblázatban pontozták és megküldték a gyártóknak is. A legfontosabb észrevételeik, hogy a gyártók nem írják rá a dobozokra a szerek pontos összetételét, a használati utasítások pedig kibogarászhatatlanok. A szerek vízlágyító hatását egyik sem adja meg. De a táblázatból kiderül, hogy lehet olcsón is jó mosóport kapni!




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.