kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olvasóinktól kérdeztük

Ez év szeptemberében kérdőív segítségével próbáltuk felmérni a Lélegzet olvasóinak véleményét megújult folyóiratunkról, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az Önök segítségével olyan lapot alkossunk, melyet szívesen vesznek a kezükbe, ugyanakkor jól reprezentálja szervezetünk tevékenységét is. A felmérés persze nem reprezentatív mintán készült, de a válaszok fontos információkat szolgáltattak számunkra.
A válaszadók 82 százaléka vonzónak találja a Lélegzet új külalakját, míg 18 százalékuk a puritánabb megjelenésre voksol. Kérdésként fogalmaztuk meg, hogy mely témákról olvasnának szívesen a lapban. A válaszadók legszívesebben a légszennyezésről olvasnának, ezt a témát több mint 70 százalékuk jelölte meg. Nem sokkal maradt le a globális problémák, a közlekedés, az oktatás és a fogyasztóvédelem kérdésköre sem, amelyről a válaszadók több mint fele szívesen olvasna a lapban. Valamivel 50 százalék alatt volt azok aránya, akik a vegyi anyagokról, energetikáról és házi zöld praktikákról látnának több cikket. Végül a válaszadók 38–40 százaléka vélte úgy, hogy gazdasági, jogi ügyekről és a gyermekeknek szóló írásokra lenne nagyobb szükség.
Várakozáson felüli eredményt hozott az a kérdésünk, hogy a Lélegzet egy-egy példányát hány személy olvassa. E szerint lapunk közel felét 2–3 fő olvassa, 25 százalékát 4–5 fő, körülbelül 15 százalékát 5 főnél is többen, és csak 10 százalék körülire tehető azon olvasóink száma, akik nem adják tovább az újságot.
A válaszadóknak az utóbbi 1 év során legjobban az Autómentes nap rendezvénysorozat, a „Tarlós megállapodás”, a Sínek tovább bírják kampány és az Ajánlások Budapestért kiadványunk tetszett.
A válaszadók döntő többsége szerint a Lélegzet elsősorban az értelmiségi, felnőtt lakosság folyóirata, de szinte mindenki megjegyezte, hogy a fiatal, még tanuló általános és középiskolás réteget is meg kellene szólítanunk.
Arra a kérdésre, hogy milyen új témákról olvasnának, változatos ötleteket kaptunk, például: az alternatív energiák, az egészséges életmód, a településfejlesztés és -rendezés, a táplálkozás témakörei. A válaszadók korcsoport szerinti megoszlásában körülbelül 50–50 százalékban voltak az 56 év alatti és 56 év feletti korosztály képviselői. Érdekességként említjük meg, hogy a 7–17 éves korosztályból egyetlen válasz sem érkezett.
Nagyon köszönjük mindenkinek, aki vette a fáradságot, és kitöltötte a kérdőívet, bízunk benne, hogy segítségükkel egy még inkább színvonalas lapot tudunk alkotni.
Sajnos azonban mai világunkban nem lehetünk biztosak abban, hogy képesek leszünk megőrizni folyóiratunkat, amely jelenleg is kizárólag az NKA támogatásának segítségével tud megjelenni, de reméljük, hogy a 16 éves múltnak lesz folytatása!
Kérjük, tiszteljenek meg jövőre is bizalmukkal, és véleményükkel, támogatásukkal segítsék ismeretterjesztő, szemléletformáló munkánk kiteljesedését!
Horváth Zsolt
a Levegő Munkacsoport igazgatója

Kérdőívünk kitöltői között 3 ajándékcsomagot sorsoltunk ki. A szerencsés nyertesek: Kovács Tibor dr. Győrből, Vitkóczy Margit Budapestről és a Szent András Galgamenti Népfőiskola Alapítványa Galgahévízről, akiknek ez úton is gratulálunk.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.