kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
15 VÍZTAKARÉKOS TIPP

1. A csöpögő csappal 90 liter vizet is elpazarolhatsz egy héten.
2. Ha a fogmosás alatt ereszted a vizet, percenként 9 litert fogyasztasz. Használj inkább fogmosó poharat!
3. Ha a hűtőbe teszel vizet, akkor nem fogod órákig ereszteni a csapot, hogy hideg vízhez juss.
4. Ha langyos vízre vágysz, inkább a meleg vizes csapot tekerd lejjebb, minthogy a hideget nyitod ki jobban.
5. Ne moss félig üres mosógéppel! Egy átlagos gépi mosás 95 liter vizet fogyaszt, ha teletöltöd, akkor feleannyi vizet használsz.
6. Ha új mosógépet vagy mosogatógépet vásárolsz, válaszd az "A" jelűeket, mert ezek a legtakarékosabbak.
7. Ha a vécétartályod energiatakarékos, lehet irányítani a lefolyó víz mennyiségét, akkor minden egyes öblítésnél 3 liter vizet tudsz spórolni.
8. Ha csak röviden tusolsz, nem pedig nyakig merülsz el minden este a fürdőkádban, akkor harmadannyi vizet fogyasztasz. Ezzel hetente 400 liter vizet takaríthatsz meg.
9. A főzőedényekbe annyit vizet tégy, ami elegendő, nem kell a pereméig tölteni! Így kevesebb lehet a gázszámlád is. Többször használd fel a vizet, és a növényeid meghálálják! Például az akvárium vize tele van nitrogénnel és foszforral, ami táplálja a dísznövényeidet.
10. Ha figyeled a vízórádat, ellenőrizni tudod a fogyasztásod.
11. A kapálás segíti a növények növekedését, csökkenti a talaj vízveszteségét, eltűnteti a gazt, amely termesztett növények elől is elszívja a vizet.
12. A nedvesség megtartásához tegyél talajtakarót a földre, például fakérget, komposztot, nehogy kiszáradjon a föld a napsütéstől, és ez egyúttal megnehezíti a gyomok előbújását is.
13. Gyűjtsd az esővizet egy tartályban és öntözz vele! A locsolórendszer hasznos, mert rövid idő alatt átnedvesíti a kerted gyepfelületét, de annyi vizet használ egy óra alatt, mint egy négytagú család egy nap alatt. Ha ehelyett csak akkor locsolsz, amikor szükséges, 225 liter vizet is megtakaríthatsz egy hét alatt.
14. Hűvösben locsolj, mert kevesebb párolog el! A legjobb, ha alkonyatkor, mert éjszaka a nedvesség mélyre hatol a talajba.
15. Amikor dísznövényeket válogatsz a kertedbe, olyanokat válassz, amelyeknek kicsi a vízigénye. Körülöttük dekorálhatod a kertet sziklákkal, téglákkal, fenyőkéreggel, kavicsokkal stb. Nézz utána, mennyi vizet igényelnek a régi növényeid, sok növény bírja a szárazságot!


Forrás: Thames Water nevű angol vízművek kampánya – BBCJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.