kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
NEMZETKÖZI NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP 2007-BEN IS

Az elsô ne vásárolj semmit! Napot tizenöt évvel ezelôtt tartották kanadában. Az adbusters media foundation (reklámirtó média alapítvány) kezdeményezésére a környezetvédôk a karácsony közeledtével csúcsosodó bevásárlási láz ellen kívántak így fellépni.
Jó tíz éve már, hogy az egyszeri alkalomból nemzetközi mozgalom lett. Az egyesült államokban november végén, a hálaadás napját követô pénteken, más tengerentúli országokban általában szombaton (idén november 24-én) tartják a ne vásárolj semmit! Napot. A kezdeményezô szervezet, az adbusters honlapján (www.adbusters.org) sok nemzetközi eseményrôl is olvashatunk.

A szellemesen fogyasztói böjtnek nevezett eseményt több mint hatvanöt országban rendezik meg, több százezer ember részvételével. Az eredeti ötlet szerint azért a hálaadás napját követôen tartották, mert észak-amerikában akkor indul a karácsonyi vásárlási ôrület. Európában a vásárlási rohamot még manapság is az advent határozza meg, amely idén december 2-án kezdôdik, ezért magyarországon az elôtte lévô pénteken, november 30-án lesz a ne vásárolj semmit! Nap.
Magyarországon a tudatos vásárlók egyesülete immár nyolcadszorra szervez figyelemfelhívó akciókat, más szervezetekkel együttmûködve. Bár lapzártánkkor még nem volt kész az idei program, a szervezet honlapján idôben olvasható lesz.
A fogyasztási láz megfékezésére irányuló kampány nem véletlenül indult pont észak-amerikából, ahol az egy fôre jutó fogyasztás ötszöröse a mexikóinak, tízszerese a kínainak és harmincszorosa az indiainak. Ez a nap azt is tudatosítani kívánja az emberekben, hogy a krónikus túlfogyasztás a világ összlakosságának csupán 20 százalékát érinti, mégis az egész bolygó létét sodorja veszélybe.
A környezetvédô szervezetek a fogyasztói böjt napjával nem nélkülözést prédikálnak, hanem arra hívják fel a figyelmet, hogy a boldogságot, a megelégedettséget nem a boltokban találjuk.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete száz ötletet gyûjtött össze arról, hogy mit tehetünk ezen a napon vásárlás helyett. Néhányat izelítônek:

Kapcsold ki a mobilodat, és lazíts!
Menj gyalog a munkahelyedre – fogd a térképet és találj minden napra egy új útvonalat!
Írj levelet parlamenti képviselôdnek!
Lépj fel a tömegkultúra ellen!
Tarts ingyenes koncertet!
Vállald, hogy tévedtél!
Vitasd meg a legutóbbi tíz vásárlásodat egy családtaggal vagy baráttal – tényleg boldoggá tettek?
Ünnepeld meg a Ne vásárolj semmit! napot!


Forrás: http://www.tudatosvasarlo.hu

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.