kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
TÍZ ÉVE ÉS MOST
VISSZAPILLANTÓ ROVATUNKBAN A LÉLEGZET RÉGI SZÁMAIBÓL IDÉZÜNK AKKOR ÉS MÉG MOST IS AKTUÁLIS CIKKEKET

1997. szeptember–októberi szám
Forgalomcsökkentô intézkedések Nagy-Britanniában

1997. március 20-án a brit parlament jóváhagyta a közúti közlekedés csökkentésérôl szóló törvénytervezetet, amelynek célja, hogy csökkentse a forgalmat a közutakon a szigetországban. Ismereteink szerint ez az elsô ilyen jellegû törvény Európában. A törvény úgy szól, hogy a helyi önkormányzatok közlekedési felelôseinek ki kell dolgozniuk a forgalomcsökkentési terveket térségükben, amelyeket majd a közlekedési miniszter megvizsgál, és dönt a terv végrehajtását elôsegítô összegek odaítélésérôl. A következô cél az, hogy ugyanilyen javaslat szülessen, csak már országos átfogó tervekkel.
Bár e törvény elfogadása után a dolgok nem fognak szükségszerûen javulni, a környezetvédôknek ezzel újabb lehetôségük van rámutatniuk, hogy a forgalom csökkentése az egyetlen mód, hogy a közlekedéspolitika fenntartható legyen.
1997. novemberi szám
„Konferencia a kamionforgalomról
Úgy tûnik, a hatóságok intézkedési tehetetlenségükben beletörôdnek abba, hogy a nemzetközi és településközi tranzit- és nehézgépjármû-forgalom a fôváros legsûrûbben lakott útjain keresztül vonuljon, és ezt lehetôvé tevô beruházások valósuljanak meg a továbbiakban is.
Értesüléseink szerint másnap a Fôvárosi Önkormányzatnál megtartott hatósági egyeztetésen sem született semmi eredmény, a résztvevôk »elbeszéltek egymás mellett«, a Közlekedési Ügyosztály vezetôje, akitôl minden függ, meg sem jelent.
A hogyan tovább csak azok számára kínzó kérdés, akik néhány méter távolságra szenvednek a nem lakott területre való, élô és épített környezetet romboló forgalomtól, vagy annak lakóhelyükre való terelése miatt lóg a bárd a fejük felett.”
1997. novemberi szám
„Égetô kérdés – Mire szavaztak a kengyeliek?

A veszélyeshulladék-égetôk létesítésének terve rendszerint a lakosság élénk tiltakozását váltja ki. Kengyel község lakossága ezzel szemben túlnyomórészt örülne, ha egy veszélyeshulladék-égetô létesülne a falujuk határában, legalábbis ezt a tanulságot vonták le az augusztus 3-i szavazás eredményérôl. A meghökkentô hírnek igyekeztünk alaposabban utánajárni.
A kengyeliek az újonnan létesült helybéli önkormányzati lap, a Kengyeli Futár májusi számának hasábjairól tudhatták meg, hogy a község határába plazmaégetô mûvet kívánnak építeni. Czédly Gyula polgármester a község nagy lehetôségeként tüntette fel a plazmaégetôt, melynek megvalósulása esetén munkahelyek létesülnek, s százmilliókat fordíthatnak a község javára. Az említett lap részletesen ír a plazmaégetôrôl, de a cikket olvasva nem derül ki, hogy egy ilyen berendezés üzembe állítása azt jelentené, hogy az ország legtávolabbi pontjairól is ide szállítanák a veszélyes hulladékot – sôt, talán messzebbrôl is –, ami már önmagában nagy veszélyforrást jelent. A folyamatos üzem biztosítása végett a veszélyes hulladék helyben történô tárolására is szükség van, ami újabb veszélyeket rejt magában. A cikk magát a plazmaégetô mûvet nagyon biztonságosnak és a környezetet egyáltalán nem szennyezônek tünteti fel.”JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.