kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
TÍZ ÉVE ÉS MOST
1998. márciusi szám

VISSZAPILLANTÓ ROVATUNKBAN A LÉLEGZET RÉGI SZÁMAIBÓL IDÉZÜNK AKKOR ÉS MÉG MOST IS AKTUÁLIS CIKKEKET

Amerikai autópálya-ellenzők sikerei
A Chicago-környéki megye törvényhozói 14–0 arányban leszavazták az 500 millió dolláros autópálya-építési tervet. Ez egy évvel ezelőtt történt. Ezen a télen pedig a szomszédos megyében is ugyanígy tettek.
Vajon miért? Azért, mert a helyiek egyetértenek azzal az érveléssel, hogy az új autópályák nem segítenek a dugókon. Ellenkezőleg: csak rosszabb lesz a helyzet. »Ha bővül az úthálózat, könnyebb és olcsóbb lesz az emberek számára, hogy minél messzebb költözzenek a városoktól. Úthasználati díjat kell bevezetni, hogy az emberek megértsék, mennyibe kerül, ha távol élnek munkahelyüktől.« – mondta Maureen Morgan, Westchester megye Környezetvédelmi Szövetségének korábbi elnöke. Ez a csoport támadta meg az autópálya kiszélesítési tervét is a megyében.
Kik a felelősök?
– Mi teszi passzívvá, közömbössé az embereket, ha környezetkárosításról van szó?
– A tájékozatlanság. Az a földműves, aki úgy tanulta az apjától, hogy nem árt időnként felégetni a tarlót, nem fogja végiggondolni, hogy ezzel a légkört is szennyezi, hiszen az égetés során szén-dioxid, szén-monoxid is keletkezik, amely a magas légkörbe kerülve növeli az üvegház-hatást. Egy másik példa: nyáron a Duna áradása során sokszor lementem a partra, és megkérdeztem a horgászoktól, megeszik-e a halat, amit fognak. »Igen – mondták –, és nincs semmi bajunk.« Egy magas árvízi hullám során a víz elönti az árteret, és bemossa az ártéren lévő szerves és szervetlen anyagokat. Felhívtam egy szakértő kollégát azzal kapcsolatban, hogy végezzünk-e egy célvizsgálatot ezzel összefüggésben, mire ő azt mondta, hogy ez szükségtelen, mivel biztosan javul a vízminőség, kisebb a koncentráció, hiszen nagy a vízhozam. Kiderült, hogy nem jó a megközelítés, mivel a koncentráció rosszabb volt, mint a kisvízi időszakban. Ha tehát nem tudja az állampolgár, hogy milyen a környezet állapota, ahol él, akkor igazában kérdezni sem tud. Álláspontom szerint nekünk nem csak az államigazgatási eljárás során kell az ügyfelet felvilágosítani jogairól, hanem minél többet kell tennünk az állampolgárok tájékozottságáért, minden más esetben is.
(Az interjúban Balogh Árpádot, a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség helyettes vezetőjét kérdeztük)
A tamagocsi környezetszennyező
Egy német hulladékszakértő nagyító alá vette a tamagocsit, s az eredmény: a műanyagtokban lévő, 35 grammos divatjáték csak Németországban és csak ebben az évben 350 tonnás elektronikus hulladékhegyet fog létrehozni. Nemcsak az élő háziállatok pótszereiként problematikusak a tamagocsik, hanem azért is, mert ezek az állatok fű helyett elektromos áramot fogyasztanak, és így erőteljesen megnövekszik az elemfelhasználás. Az állatok belseje a környezetre káros nehézfémeket tartalmaz, például ólmot és ónt; a forrasztáshoz használt ón minden grammjára 8 kilogramm meddő esik a malajziai bányákban. A nyomtatott áramkörök előállításakor pedig még mindig a rendkívül káros halogénezett szénhidrogéneket használják. A tamagocsi jellegzetes példája azoknak a termékeknek, amelyek piachódítása tovább terheli környezetünket.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.