kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A gépjárművekből származó ólomszennyezettség fővárosunkban

Budapesten a forgalmas utak mentén végzett mérések szerint a levegő ólomszennyezettsége többszörösen meghaladja a megengedett határértéket. Ez jól követhető a környezetben. A fő közlekedési utak mentén nyaranta kitelepült zöldség-gyümölcs árusító helyeken az egyes zöldségfélék ólomtartalma a higiéniás határérték (0,3 g/kg) több mint kétszerese, az eperben pedig 10-szerese volt.
A budapesti lakosok vérében talált ólomtartalom megdöbbentő képet mutat. Még a külső kerületekben is a férfiak 14,3 százalékának és a nők 4,3 százalékának a vérében találtak a megengedettnél (20 mikrogramm/100 ml) nagyobb koncentrációt. A belső kerületekben ennél jóval súlyosabb a helyzet. Az itt vizsgált gyerekek 88,6 (!) százalékánál a vérólom-koncentráció értéke magasabb volt a gyermekek számára megengedett egészségi határértéknél (10 mikrogramm/100 ml). A Mártírok útján élő gyermekek 57 százalékánál a koncentráció a felnőttek részére megengedett határértéket is meghaladta.
Az ólom felhalmozódik a szervezetben. Vérszegénységet, vérnyomás emelkedést idéz elő, károsítja a májat és a vesét is. Idegrendszeri ártalmakat okoz, különösen a gyermekeknél: csökken koncentrálóképességük, reakciókészségük; szellemi fejlődésük lényegesen elmaradhat az egészségesebb környezetben élő társaikétól. Ezek a károsodások visszafordíthatatlanok: következményeik a felnőtt korban is megmaradnak.

Az ólom csak egyike a több ezer egészségkárosító anyagnak (köztük számos erősen rákkeltő vegyület), amelyeket az emberi tevékenységnek köszönhetően nap mint nap lélegzünk be fővárosunkban.
Ezek a megdöbbentő adatok már régóta ismeretesek. Az illetékes hatóságok több éve tudják, hogy a gépjárművekből származó környezetszennyezés Budapesten egy egész nemzedék egészségét, életét teszi tönkre, mégsem hoztak semmilyen érdemleges intézkedést ennek megakadályozására!
(A Közlekedés Mérnöki Szolgáltató Kft. által készített tanulmány alapján.)

K. L.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.