kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Munkacsoport Május 4-i ülése

A tájékoztató kampány
A levegőtisztasági tájékoztató kampány következő akciósorozatára 1991. május 24. és június 9. között kerül sor. A kampány célja: a fővárosi közlekedésből származó egészségi ártalmak és egyéb károk tudatosítása a lakosság körében, valamint a lehetséges megoldások propagálása. Az említett időszakra a Levegő Munkacsoport a Fővárosi Önkormányzattal közösen, a Környezetvédelmi Intézet és más intézmények közreműködésével a következő programot tervezi:
Május 24.: Sajtótájékoztató a kampány céljairól, eseményeiről.
Május 29.: A Magisztrátus és a Fővárosi Önkormányzat képviselőinek találkozása a környezetvédő szervezetekkel (18 órakor az Új Városházán — Budapest V., Váci u. 62.).
Június 2.: Kerékpáros rendezvény — propaganda a kerékpározás elterjesztése érdekében.
Június 4.: A Magyar Honvédség tevékenysége a gépjárművek által okozott környezetszennyezés csökkentéséért (bemutató egy budapesti laktanyában).
Június 5.: Környezetvédelmi Világnap: Autómentes nap meghirdetése; BKV járatsűrítés, autóbuszok fokozott műszaki ellenőrzése; OKI méréstechnikai és műszerbemutató.
Június 6.: Konferencia ,,Motorizáció — gazdaság — környezet'' címmel.
Június 9.: Tájékoztatás a kampány eredményeiről és a továbblépési lehetőségekről.
Minden nap: (lehetőség szerint) tévéfilmek ; rádióműsorok, újságokban cikkek és hirdetések, matricák, plakátok, szórólapok terjesztése.
A törökbálinti és biatorbágyi bevásárlóközpontok
A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint arra kell törekedni, hogy a lakó-, munka-, bevásárlási, művelődési stb. helyek mennél közelebb kerüljenek egymáshoz, s ily módon is csökkenjen a közlekedésre fordított idő. A főváros közelében megépítendő hatalmas autós bevásárlóközpontok éppen ellenkező tendenciát erősítik. Létrehozásuk nemcsak gazdaságilag hátrányos az érintett budapesti kerületek részére, hanem a már válságos környezeti és közlekedési helyzetet is tovább súlyosbítja.
A tervek szerint a törökbálinti bevásárlóközpontnál 6000 férőhelyes parkolót építenek. A nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen jellegű bevásárlóközpontnál naponta átlagosan 3-szor annyi gépkocsi fordul meg, mint amennyi parkolóhely található.
Budapestről Törökbálintot és Biatorbágyot elsősorban a Budaörsi úton keresztül lehet megközelíteni (délen még az M0 autópályán, északon pedig Budakeszin keresztül). Ez azt jelenti, hogy a csúcsforgalomban már ma is infarktus-veszéllyel küzdő Budaörsi út forgalma naponta több ezer járművel növekedne a bevásárlóközpont elkészülte után. Ezáltal nemcsak a XI. kerületben válnának gyakoribbá a hosszas forgalmi torlódások, érintenék, hanem a pesti oldalon is (pl. a Rákóczi úton). A bevásárlóközpontok forgalomnövelő hatása a XXII. kerületet is érintené, ahol már most erős lakossági tiltakozás tapasztalható a közúti közlekedés által okozott környezetszennyezés miatt.
A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy sürgős lépéseket tesz a helyzet alaposabb tanulmányozására és — amennyiben szükséges — a megfelelő intézkedések kezdeményezésére. Kérjük, hogy aki ebben a munkában részt kíván venni jelezze a Fadrusz utcai Környezetvédő Egyesületnek (dr. Molnár Péterné, Budapest XI., Bocskai út 23—25. I. 7.; telefon: 166-7551).
Zöldterületek beépítése
Többen konkrét példákkal számoltak be arról, hogy a budapesti zöldterületek rohamos további beépítése várható. Sem a kerületi önkormányzatok, sem a fövárosi önkormányzat nem hoz intézkedéseket ezeknek, az itt lakók létfeltételeit tovább romboló folyamatoknak a megakadályozására. Úgy tűnik, hogy most már csak a közvélemény erőteljes nyomása segíthet.
A Levegő Munkacsoport megpróbálja folyamatosan gyűjteni az információkat a zöldterületek tényleges vagy tervezett beépítéséről. Kérjük, hogy akik ilyen információkkal rendelkeznek (hol van a zöldterület, mekkora, hány négyzetmétert terveznek beépíteni, illetve mennyit építettek már be, mit építenek, melyik cég vagy intézmény, esetleg magánszemély a felelős, milyen szakaszban tart az ügy, stb.), juttassák el a Levegő Munkacsoport részére. A Budapestre vonatkozó információkat Dr. Radó Dezsőnek (Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest, Pf. 1, 1840), a vidékieket pedig a Talento Alapítványnak (Budaörs, Pf. 102, 2041) kérjük megküldeni.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.