kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Munkacsoport Május 4-i ülése

A tájékoztató kampány
A május 24. és június 9. közötti levegőtisztasági tájékoztató kampányra a Fővárosi Önkormányzat mintegy 5 millió forintot biztosít. A BKV lehetővé tette a gépjárművek környezetszennyezésével kapcsolatos plakátunk díjmentes elhelyezését az összes autóbuszon, villamoson és trolibuszon, az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács pedig a plakátok nyomdai költségéhez járult hozzá. Egyéb intézményektől további hozzájárulások várhatók. A televízióban, rádióban és több napilapban két héten keresztül folyamatosan jelennek meg majd a gépjárművek légszennyezésének csökkentésére felhívó hirdetések.
A munkacsoport elfogadta a kampány programját az alábbiak szerint.
— Május 24., hétfő, 10 óra, Főpolgármesteri Hivatal. Demszky Gábor sajtótájékoztatóján az egyik téma a kampány lesz.
— Május 29., szerda, 18 óra, Új Városháza (V. ker., Váci u. 62.): A Magisztrátus és a Fővárosi Önkormányzat képviselőinek találkozása a környezetvédő szervezetek képviselőivel. A tanácskozás témája: Budapest levegője.
— Június 2., vasárnap: Kerékpártúra — propaganda a kerékpározás elterjesztéséért. Találkozás 9 órakor a békásmegyeri vásárcsarnok parkolójában. Útvonal: Budapest—Szentendre—Apátkúti völgy—Paprét—Visegrád—Szentendre—Budapest. Szervezi: a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Kerékpáros Szakosztálya és a BLSE. A rendezők kérik, hogy csak sebességváltós kerékpárral vegyenek részt a túrán.
— Június 4., kedd, 10.30 óra, Irinyi János laktanya (Budapest XV., Felszabadulás út 107.): Sajtótájékoztató és bemutató: A gépjárművek által okozott környezetszennyezés csökkentése a Magyar Honvédségnél.
— Június 5., szerda. Környezetvédelmi Világnap. Autómentes nap! Kérjük a lakosságot, hogy ezen a napon lehetőleg a tömegközlekedést használja személygépkocsi helyett. A BKV-t kértük a járatok sűrítésére és az autóbuszok fokozott műszaki ellenőrzésére.
8 és 15 óra között az Országos Közegészségügyi Intézet bemutató méréseket és tájékoztatást tart Budapest légszennyezettségéről az V. ker. Egyetem téren (mérőkocsival) és az V. ker. Erzsébet téren (a mérőkonténernél).
— Június 7., péntek, 10 óra. BME Vásárhelyi Pál Kollégium (Budapest XI., Kruspér u. 2.): ,,Motorizáció — gazdaság — környezet''. Konferencia a motorizáció költségeiről Magyarországon, tekintettel a környezeti károkra.
Demonstráció június 3-án
A Fadrusz utcai Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezésére a Levegő Munkacsoport 1991. június 3-án 17 órakor demonstrációt szervez Budapest egyik legszennyezettebb pontján, a Kosztolányi Dezső téren, követelve a fővárosi lakosok egészséges életfeltételeinek biztosítását, az ésszerűbb közlekedésszervezést, a közlekedésből származó ártalmak csökkentését. Amint azt a hazai és nemzetközi példák tömege mutatja, a hatóságok elsősorban a közvélemény erőteljes nyomására hoznak érdemi intézkedéseket a környezeti veszélyek csökkentésére. Ezért a Levegő Munkacsoport kér minden környezetvédőt, aki teheti, vegyen részt a demonstráción, s hívja el barátait, ismerőseit is.
Kapcsolataink a KTM-mel
A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium álláspontját Perjés András, a kabinetiroda vezetője ismertette. A Levegő Munkacsoport javaslataira válaszolva kifejtette, hogy javítani kell az információáramlást a munkacsoport és a minisztérium között, s lehetőség szerint részt kell venni egymás rendezvényein. A minisztérium és a Levegő Munkacsoport egyaránt úgy véli, hogy a tervezett Társadalmi Egyeztető Tanács (a környezetvédő társadalmi szervezetek és a KTM közös fóruma) nem lesz alkalmas operatív feladatok ellátására, ezért kisebb, specializált munkabizottságok létrehozása kívánatos. A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét is, hogyan tudna anyagilag hozzájárulni a társadalmi szervezetek működési feltételeinek javításához.
Mindezeket a kérdéseket meg fogja vitatni a Társadalmi Egyeztető Fórum is, melynek első ülésére 1991. június 1-én 11 órakor kerül sor a KTM Fő utcai székházában.
A Buda-környéki bevásárlóközpontok
A Levegő Munkacsoport megvitatta a tervezett törökbálinti és biatorbágyi autós bevásárlóközpontok várható környezeti hatásait. Ezek a hatások előreláthatóan rendkívül súlyosak lesznek, különösen a főváros számára: több tízezer budapesti lakos életfeltételeinek romlását eredményezik.
A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy (1) levélben kéri az érintett települések önkormányzatát az építkezés leállítására, (2) felhívja a XI. és XXII. kerületi önkormányzatok figyelmét a bevásárlóközpontok megépítésével járó káros következményekre, (3) kéri a környezetvédelmi minisztert és a Budapesti Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy készíttessenek részletes környezeti hatástanulmányt a tervezett bevásárlóközpontokról, s az építkezést — tekintettel a várható környezeti hatásokra — egyelőre ne engedélyezzék.
Környezethasználati díj
A Levegő Munkacsoport javasolja, hogy a szerződéses biztosítás bevezetésekor a benzinárba jelenleg beépített 5,90 forint egy részét a továbbiakban környezethasználati díjként fizessék meg a gépjármű tulajdonosok. Ezzel a javaslattal egyetértett a környezetvédelmi tárcának az ülésen jelen lévő képviselője, Szommer Ferenc is: hangsúlyozta, hogy a minisztérium már korábban is szorgalmazta egy meghatározott összegű környezethasználati díj beépítését az üzemanyagárba, s azt, hogy az így keletkező bevételeket a közlekedés által okozott környezetszennyezés csökkentésére fordítsák. A Levegő Munkacsoport ezzel kapcsolatban levelet fogalmazott meg az országgyűlés részére.
A világkiállítás
Több környezetvédő szervezet sürgette az egységes fellépést a világkiállítás megrendezése ellen. Kifejtették, hogy az Expo katasztrófális környezetterheléssel jár, s a szerte a világon egyre inkább előtérbe kerülő minőségi turizmus helyett a tömegturizmust ösztönzi. A zöld szervezetek minden országban elutasítják az ilyen jellegű gigantikus rendezvényeket, úgy is mint a fogyasztói társadalom reklámját. Mivel a Levegő Munkacsoportban résztvevő szervezetek közül nem mindegyik ellenzi egyértelműen a világkiállítás megrendezését, a résztvevők többsége úgy döntött, hogy saját szervezeteik nevében május 28-án sajtótájékoztatót szerveznek, ahol ismertetik az Expóval kapcsolatos álláspontjukat.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.