kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Részletek egy magánlevélből

Egyik budapesti olvasónk eljuttatott hozzánk egy levelet, amit nemrég kapott svédországi vejétől.
... Csilla természetesen mindenképpen el akar menni nyáron Budapestre. Én nem tudom. Nagyon szeretem a városotokat, azontúl, hogy nem lehet levegőt venni benne. Már mikor először jártam ott, KÉK volt a levegő az autók füstjétől. Főleg az az érthetetlen, miért hagyják közlekedni a Wartburgokat. De már az autók száma is túl magas, függetlenül attól, hogy Wartburgokról vagy Suzukikról van szó. Egy városban, ahol a tömegközlekedés olyan kiváló, mint Budapesten, a személyautók teljesen fölöslegesek. Vajon a város vezetői sohasem hallottak egészségvédő közlekedésszervezésről?
Csilla mondta, hogy azóta csak rosszabbodott a helyzet. Múlt ősszel még ő is ledöbbent a nagy forgalomtól. Még Rákosszentmihályon is bűzlöttek az utcák!
És most itt van Nanna is. A saját egészségemet kockára tehetem, hogy egy rövid ideig ott legyek egy ilyen fullasztó levegőjű városban, de nem vállalhatom a kockázatot egy gyereknél. Neki külön élete van, és jogában áll elvárni tőlünk, hogy a lehető legjobban rendezzük az életkörülményeit. Ha magunkkal visszük ebbe a levegőbe, ami néhány év múlva rákot fog okozni neki, nem érdemeljük meg, hogy a szülei legyünk. És azonkívül: az első hónapok nagyon fontosak az agy fejlődése számára. Az értelmi fejlődés miatt nagy szüksége van a lányunknak a tiszta levegőre.
Ne érts félre. Nincs ellenemre, hogy Magyarországra utazzunk. De nem lehetne a városon kívül maradni, például Béren? Vagy akárhol, ahol lehet levegőt venni.
Érezd jól magad, amennyire csak lehetséges, és küldj életjelt!
Szívből üdvözöl vőd,
Martin Luleæ, 1991. május 5.
(Eszperantóból fordította: Mikola Klára)

K. L.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.