kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
GM környezeti kilátások

Július 30-án a Polgármesteri Hivatalban szűk körű tájékoztatót tartottak. Témája az új autógyár gyártási struktúrájával való ismerkedés valamint a keletkező káros anyagokról. Ebből bizony nagyon sok van. Némi veszélyességi sorrendben a következőkről szóltak. Festék, oldószer, fékolaj, motorolaj, CO, ólom, króm, klór, vas, forgácshulladék stb. Van tehát légnemű, szilárd és folyékony keletkező melléktermék bőven. Ezeket az ígéret szerint a legmodernebb technológiával tisztítják majd. Jóllehet a gyár igazgatója úgy kezdte beszédét, hogy " ... egy gyár nem javítja a környezetet "s, hogy " agyárnak ára van...". Azt mondta, hogy a környezetvédelmet ők egyedül nem tudják megoldani. Itt jegyzem meg, hogy a Környezetvédelmi Hivatal jelenlevő " illetékesei" elmondták, miszerint annak kell a környezetkárosító hulladékot megsemmisíteni és hatástalanítani, aki azt előidézi. Jelenlévő szakemberek kérdésére nem tudtak választ adni arra a gyár illetékesei, hogy hova kerül majd a helyben konténerekben tárolt veszélyes hulladék. Talán nincs is ilyen lerakodóhely és szervezet, ami ezzel foglalkozik?!
Ezen a beszélgetésen hangzott el először, jóllehet a gyár erőltetett tempóban épül, hogy környezetvédelmi hatásvizsgálatoknak kellett volna megelőzni az egész gyáralapítást. Most még talán nem késő, hogy megtudjuk mitől döglik a légy, s tegyünk róla, hogy ez velünk városlakókkal soha meg ne történhessen.
Kérjük, várjuk, elvárjuk, követeljük, mert jogunk van az egészséges élethez, hogy a föld, a víz, a növény, az állat, s nem utolsósorban a EMBER a lehető legtisztább környezetben élhessen városunkban. Úgy ahogy a történelmi subalpin levegőjű, s csodálatos természeti környezetben fekvőtelepülésen ez eddig természetes adomány volt.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.