kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mentsük meg a Budai Tájvédelmi Körzet legszebb völgyét!

Az elmúlt évtizedek pusztításai ellenére a felelőtlenül beépített budai zöldövezetben a Kuruclesi völgy mindmáig megőrizte csodálatos természeti értékeit.
Azonban a múlt és a jelen gátlástalan haszonélvezői a völgy alsó és felső végét a tájba nem illő társasházakkal, toronyházakal, katonai létesítménnyel zsúfolták tele. A völgy felső felében fővárosi szemétlerakóhelyet létesítettek. Az elmúlt években nagy mennyiségű hulladékot hordtak a Béke nevelőintézet köré.
Erdőövezet-átsorolással, az eddig érintetlen erdők kivágásával, nagyforgalmú, átmenő kétsávos utakat akarnak építeni az eddigi csöndes erdei utak helyén. Ehhez kíván az önkormányzat segédkezet nyújtani, a környék lakóinak elemi erejű tiltakozását semmibe véve. Ez a környezetrombolás minden előrelátó, közös jövőnkért aggódó, felelősséget érző ember számára elfogadhatatlan.
A környék részletes rendezési tervét a természetátalakítás gigantonómiája jegyében a régi "apparátus" emberei készítették, ennek megvalósításáról úgy tűnik, ma sem képesek és nem hajlandók elállni.
Két évvel ezelőtt alapították meg a környék lakói a Nyék-Kurucles Egyesületet. Fő feladatunknak a természet- és környezetvédelmet tekintjük.
Nem engedhetjük, hogy még megmaradt természeti értékeinket hazai vagy külföldi profithajhászók saját hasznukra, rendezetlen törvényeink "kiskapuit" kihasználva kisajátítsák. Ezeket az értékeket össznemzeti célokra kell természetbarát módon hasznosítani.
Kérjük mindazok segítségét — jogászok, történészek, ökológusok, botanikusok, zoológusok, erdészek, kertészek, művészek és minden más tenni akaró ember jelentkezését —, akik fantáziájukat, tehetségüket, tudásukat adnák Budapest értékes természeti ritkaságainak megmentése érdekében.
Sós Jenő kertészmérnök Nyék-Kurucles Egyesület 1021 Budapest, Széher u. 94/c.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.