kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egy jobb világért? -avagy ismét a szagtalan pénz... (Kap-e a hal)

"Egy jobb világért...": olvasom a Lélegzet idei első számának 12. oldalán az ICI hirdetését, s mellette a megjegyzést: "Készült az ICI Hungária támogatásával." (Más hirdetés, más támogató neve a lapban nem szerepel.) A Lélegzet a Levegő Munkacsoport lapja. Azé a munkacsoporté, amelyik következetes kiállására eddig olyan büszke voltam. Ezt a munkacsoportot az az ICI, (Imperial Chemical Industry) támogatja, amelyik a DuPont mellett a világon a legtöbb ózonroncsoló freongázt állítja elő. Nem titok: olvasható volt a Sajtószemle 2312. oldalán az összefoglaló (The Ecologist, May/June, 1991).
Jobb világért küzd az ICI? Igen, a részvényesei jobb világáért. Azokért, akik úgy vélik, hogy megfelelő anyagi eszközök birtokában elbújhatnak a roncsoló UV sugárzás elől. Azon részvényesek jobb világáért, akiknek nem kell a napon dolgozni, valahol távol a szabályozott levegőjű irodáktól.
Támogatnak, önzetlenül? Most nem kértek semmit? Majd fognak! Ne legyetek naivak, majd benyújtják a számlát. Eleinte észre sem veszitek. Ahogyan benyújtották a Resources-nak is, amelyik gyenge kis lappá vált. Hogyan bízhatnak az emberek egy olyan csoportban, amelyet az ICI támogat?
Nincsen pénzünk? Megengedem. De a vegyipartól pénzt elfogadni, a Rákóczi tér sarkára kiállni akkor sem szabad.
György Lajos
(GAIA Sajtószemle, 1992. január 24.)
A szerkesztőség válasza:
Azok a vállalatok, amelyektől eddig némi anyagi támogatást kaptunk, többnyire a legkörnyezetpusztítóbb cégek közé tartoznak. Hogy mi a mozgatórugójuk, hogy juttatnak számunkra egy kis "alamizsnát" (ami egyébként igen kicsiny töredéke az általuk okozott természeti-környezeti károk eszmei értékének, vagy másképp fogalmazva, annak az összegnek, amit büntetésképpen következetesen be kellene hajtani tőlük)? Talán a lelkiismeretüket akarják így megnyugtatni, de valószínűbb, hogy ezzel szeretnék "tisztára mosni" magukat. Ez elég hiú remény, hiszen nemigen akad a Lélegzetnek olyan naiv olvasója, akit megtévesztettek volna a fizetett hirdetések (ha mégis volt olyan, ez a fenti cikk nyilván az ő szemét is felnyitotta — köszönet az írójának).
A környezetvédő szervezeteknek, ha eredményes munkát akarnak végezni, szükségük van anyagi támogatásra. Nyilván jobb lenne, ha nem kellene ezekhez a cégekhez fordulnunk, de a fennmaradásunk életbevágóan fontos, így sajnos, nem lehetünk finnyásak. Ajánlom azonban a cikk írójának a figyelmébe, hogy amíg szinte minden állampogár támogatja őket azzal, hogy vásárolják termékeiket, mi — hacsak igen kis mértékben is — hozzájárultunk "szegényedésükhöz".
Mi a biztosíték arra, hogy a Lélegzet nem válik "gyenge kis lappá"? Egyrészt a szerkesztőség fontosabbnak tekinti saját és embertársai egészségét, jövőjét, mint akármennyi forintot vagy dollárt, amelyet valamilyen cég fizetne neki. Másrészt nélkülözhetetlen számára a környezetvédők bizalma, amelyet csak a további következetes kiállással tarthat meg.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.