kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Lengyelországban a környezetszennyezés miatt növekszik elsősorban a halálozási arányszám

A gazdasági recesszió kedvező hatást gyakorolt a légszennyezettségre Lengyelországban, amely az egykori Szovjetunió és Németország után a harmadik legfőbb termelője a kén-dioxidnak és nitrogén-oxidoknak. E szennyezőanyagok kibocsátása 25 százalékkal csökkent a recesszió következtében.
A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint a levegőszennyezés különösen súlyosan érinti az erdőket, amelyeknek 85 százaléka többé-kevésbé károsodott, 38 százaléka súlyosan. A német-lengyel-cseh határ találkozásánál fekvő "halálháromszögben" az erdő fele halott.
A környezetszennyezés a legfőbb oka a halálozási arányszám növekedésének Lengyelországban — állapította meg a statisztikai intézet. Az 1989. évi 188-ról 1990-re 191-re nőtt a rákbetegség okozta halálesetek száma százezer lakosra számítva. A szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak száma 509-ről 534-re emelkedett.
A környezetvédelmi előírásokat, amelyek amúgy is igen liberálisak Európa más országaiéhoz viszonyítva, alig tartják be — közölte a hivatal.
A katasztrófaövezetnek tekinthető Felső-Sziléziában, ahol a lengyelek egyharmada él, halmozódott fel az elavult technológia következményeként jelentkezett 1,6 milliárd tonnányi ipari hulladék 40 százaléka.
A Balti-tengerbe jutó szennyezőanyagok 22 százaléka Lengyelországból származik. A lengyel folyók vizével 1990-ben 2 köbkilométernyi szennyvíz ömlött a tengerbe. A Balti tengerbe jutó foszfor 40 és a nitrogén 30 százaléka lengyel területről származott.
(AFP)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.