kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Pénzt vagy életet?
(Zöldterület-pusztítás Gyöngyösön)

Sok esetben kérdéses, hogy mit tartanak fontosabbnak az illetékesek. Amennyiben nem közvetlen életveszélyről van szó, csupán a lakosság egy csoportja életfeltételeinek romlásáról, az esetek nagy részében sajnos az előbbit választják. Ezt mutatja ez a vidéki példánk is.
A gyöngyösi buszállomás melletti parkban 3 butik (rövidáru, fodrász, kozmetika) építését kezdték meg. A nemrég elültetett csemetefákat kiszedték, a gyepet feltúrták, és elkezdték az alapozást. A butiksor lényegesen rontani fogja a környék levegőjét, mert meggátolja a napi 720 autóbuszt fogadó buszpályaudvar szellőzését. Eddig a Mátrából észak felől áramló légmozgás akadálytalanul mosta a teret, a butiksort viszont ezzel a széliránnyal merőlegesen akarják felépíteni.
A butikokra a lakosság ellátására nincs szükség, mert 2-300 méteres körzeten belül már van 4 rövidárubolt, 3 fodrászat és 3 kozmetika. Viszont a beépítés következtében mind a gyalogosok, mind az autóbuszvezetők számára beláthatatlanná válik a tér, többszörösére nő a balesetveszély.
A szomszédos lakótelepen élők 338 tiltakozó aláírást juttattak el a Polgármesteri Hivatalhoz, eredmény nélkül. Ugyanakkor megtudták, hogy még 3 butikot terveznek ugyanerre a térre, valamint még további 7 zöldterületre a városban.
A zöldfelületeket, sajnos, nagyon sokan tekintik "kihasználatlan" területnek. Pedig nincs az a butik, ami annyi hasznot hajtana nekünk, friss levegőre szomjazóknak, mint az oxigéntermelő növényzet, és egyre inkább szükségét érezzük a látványának is.
Hevér Jánosné



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.