kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Érdekességek a nagyvilágból

Az alábbi hírösszeállítást a Norvégiában megjelenő VERDire című, eszperantó nyelvű környezetvédelmi folyóiratból vettük át.
Városi kerékpárok
A norvégiai Hamar város önkormányzata 1990-ben 50 kerékpárt vásárolt a lakosság számára történő ingyenes kölcsönzésre. Ugyanezt tette a dél-norvégiai Kristiansand és Fredrikstad városok vezetősége is. Sajnos, már az első hónapokban kezdtek eltünedezni és tönkremenni a biciklik.
A szabadon, kölcsönzési díj nélküli kerékpár-kölcsönzés gondolata La Rochelle-ban (Franciaország) már 1970-ben megvalósult. Itt is sok kerékpár eltűnt, ezért a későbbiekben csak egy központi helyen lehetett kerékpárt kölcsönözni, útlevél vagy személyi igazolvány ellenében.
Vállalati kerékpárok (1)
1989-ben a dél-norvégiai Venneslában egy papírgyár sportklubja eredeti ötlettel állt elő: vásároljanak kerékpárokat a dolgozók részére! A kerékpárokat közvetlenül a gyártól vásárolták, megtakarítva a viszonteladók költségét. A dolgozók még olcsóbban juthattak a kerékpárokhoz: általában 650 korona további kedvezményt kaptak a vállalattól, de azok, akik megígérték, hogy rendszeresen kerékpárral járnak majd munkába, 1000 koronát! Ez mindenki számára előnyös üzlet volt: a dolgozóknak azért, mert olcsón jutottak kerékpárhoz, a vállalatnak pedig azért, mert így sikerült megoldania a parkolási gondokat. A vállalat 730 dolgozója közül 340 vásárolt kerékpárt, és közülük 287 írásban kötelezte magát, hogy rendszeresen azzal jár majd munkába.
Vállalati kerékpárok (2)
Anne Igrens, egy aktív környezetvédő Tromsöben nem várta meg, hogy vállalata kövesse a fenti példát: szerzett egy régi kerékpárt, felújította, és felajánlotta, hogy vállalat bármely dolgozója használhatja, ha a városközpontba kell mennie. Sajnos Anna legutóbb arról számolt be, hogy valaki ellopta... a biciklilakatot!
Vállalati kerékpárok (3)
A Volkswagen gyár Kasselban 2000 kerékpárt használ a gyár területén belüli közlekedésre. Érdekes tény, hogy egy autógyár ennyire függ a bicikliktől!
Téli kerekek
Hogyan lehet kerékpárral közlekedni egy olyan városban, melynek útjait az év hat hónapjában hó takarja? Szöges kerékgumikkal! Ilyen gumik nemcsak autók, hanem kerékpárok számára is léteznek. Tromsö legismertebb kerékpárboltjában évente mintegy 200 szöges kerékpárgumit adnak el. Nagyon jól működnek: sokszor az olyan jeges emelkedőkön is fel lehet velük jutni, ahonnan a nehéz testű Mercedes-ek kénytelenek visszatolatni.
Táskatartó
A jövőben a hivatalnokok és a politikusok és kerékpározhatnak! Norvégiában már gyártják a képen látható diplomatatáska-tartót, amit 300 koronáért bárki megvásárolhat.

Biciklis küldöncök
Három évvel ezelőtt Koppenhágában alapítottak egy kisvállalatot, amely kerékpáros üzenet- és csomaghordókat alkalmazott. Olyan nagy sikere volt ennek a vállalkozásnak, hogy ma már 40 főállású kerékpáros küldönce van. A város nagy forgalma miatt sikerrel veszik fel a versenyt a taxikkal és az egyéb nagyobb helyigényű járművekkel szemben. Egy küldönc naponta kb. 100 km-t tesz meg a városban. Az öt női küldönc egyike úgy nyilatkozott, hogy szereti ezt a munkát, többek között a kötetlen munkaidő és a jó kereset (óránként átlagosan 85 dán korona — kb. 1150 Ft) miatt.




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.