kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tapossa laposra!

Országunkat elárasztják a sörös- és üdítős dobozok. Jönnek csőstül az importdobozok, a Coca-cola reklámhadjáratba kezdett, és a metrókban automatákat állít fel, felelőst pedig nem lehet találni. (A minisztérium a piacgazdaságra mutogat, a gyártó a kereskedelemre, a kereskedelem a vásárlókra, stb.)
A CC Amatil nemrég kezdte elárasztani reklámáron piacra dobott dobozaival az országot. A dobozokat Ausztriában gyártják, onnan hozzák üresen Győrbe, itt töltik, majd terítik. A kérdésre, hogy milyen intézkedést óhajt hozni a CC a dobozok visszagyűjtésére, azt írták vissza: "üzleti titok".
Más országokban mi van? Még több doboz, de valahogy már mindenütt megpróbálják korlátozni a használatukat, illetve visszagyűjteni őket. Íme néhány példa:
— Svédországban a dobozok betétdíjasak;
— Ausztriában az üzletek önként visszaveszik őket;
— Németországban az üzletek kötelesek visszavenni a dobozokat;
— Finnországban büntetőadót vetnek ki rájuk;
— Dániában egyszerűen megtiltották az alkalmazásukat.
És mi van nálunk? Semmi.
A Reflex Környezetvédelmi Egyesület ezt a hiányt látva indított egy akciót, miszerint az üres dobozokat a fogyasztók küldjék vissza a palackozóüzemnek vagy a gyártó cégnek. A doboz laposra taposva (esetleg kalapálva) már belefér egy borítékba. Bélyeg nem feltétlenül szükséges, legalább portót kell fizetnie a cégnek, bár ebben az esetben megvan a kockázata, hogy visszaküldik a feladónak. (Ilyenkor érdekes eset állhat elő, ha feladóként a KTM-et, vagy esetleg a konkurens céget tüntetik fel.)
Mi is arra buzdítjuk minden kedves olvasónkat, hogy amennyiben üres üdítős- vagy sörösdobozzal találkozik (hacsak lehet, mi magunk ne vásároljunk — találhatunk eleget, amerre csak megyünk), tapossa laposra, és küldje vissza a palackozóüzemnek. (Azért a palackozónak, mert nekik van lehetőségük választani a csomagolásmódok közül.) Segítségképpen néhány cím: — Coca Cola, Sprite, Fanta: CC Amatil, 9002 Győr, Pf. 409; — Pepsi Cola, Queen Cola, 7 Up, Almdudler: BUSZESZ Űbudai Gyára, 1956 Budapest; — Gold Fassl: 1. M. Sz. Sörgyár, 5435 Martfű, Pf. 43.
Az akcióval kapcsolatos szórólapokat a Reflex Környezetvédelmi Egyesülettől (9024 Győr, Bartók B. u. 7.) lehet kérni.




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.