kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség Budapesten

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség elnöksége idén novemberben hazánkban tartotta soros ülését. A Szövetség, amelynek a Magyar Közlekedési Klub is tagja, ezáltal is jelezni kívánta: fontos feladatának tartja a nyitást a volt szocialista országok irányába és a jövőben fokozottabb figyelmet fordít majd erre a térségre.
A MÁV Vezérigazgatóságának épületében tartott sajtótájékoztatójukon a Szövetség elnöke, a svéd Per KÁgeson számolt be eddigi tevékenységükről és további terveikről.
A Szövetségnek jelenleg 24 tagszervezete van 15 országból. Központi irodájuk eddig Londonban volt, de most helyezik át Brüsszelbe,* hogy szorosabb kapcsolatot tudjanak kiépíteni az Európai Közösség intézményeivel.
Az idén a Szövetség talán legfontosabb munkája a "Közlekedés társadalmi költségeinek internalizálása" című tanulmány készítése. A munka elvégzésére összesen 250 ezer ECU-t (1 ECU = kb. 100 Ft) kaptak az Európai Bizottságtól, a holland, norvég, svéd és svájci kormánytól és egyéb intézményektől. A témával kapcsolatban szeptemberben konferenciát tartottak Dániában. A tanulmány átfogóan fogja elemezni a közlekedés által okozott társadalmi és környezeti költségeket, és ahol lehet, számszerűsíti is azokat, majd javaslatot tesz arra, hogyan lehet ezeket a költségeket teljes egészében azokkal megfizettetni, akik okozzák. A tanulmány végleges változata a tervek szerint 1993 tavaszára készül el.
A Szövetség másik fontos munkája az Európában forgalomba hozott új személygépkocsik környezetvédelmi minősítése. Minden autót öt szempont szerint értékelnek, és amennyiben a gépkocsi az adott szempontból megfelel a követelményeknek, egy csillagot kap. Az öt szempont a következő: zajszint, szennyezőanyag-kibocsátás, üzemanyag-fogyasztás, biztonság és a felhasznált anyagok újrahasznosíthatósága. A cél az, hogy elérjék: mindenki csak "ötcsillagos" gépkocsit vásároljon. Biztosak benne, hogy ez ösztönzőleg fog hatni a gépkocsi gyártó cégekre is, hogy környezetkímélőbb gépkocsikat állítsanak elő.
Nemrégiben fejeztek be egy tanulmányt a légi közlekedés környezeti hatásairól, és elkezdték egy felmérés elkészítését az európai vasutak helyzetéről.
Amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a közlekedés környezeti hatásaival foglalkozó Zöld Könyvét, a Szövetség kritikusan elemezte annak megállapításait és egyúttal nyolc pontban kifejtette, hogy álláspontja szerint milyen módon biztosítható a fenntartható közlekedés Európában. Az Európai Bizottság kedvezően fogadta Szövetség javaslatait.
A Szövetség tekintélyének növekedését jelzi az is, hogy konzultációs státust kapott az strasbourgi székhelyű Európa Tanácsnál (ez azt jelenti, hogy befolyásolhatja az Európa Tanács állásfoglalásait a közlekedéssel összefüggő kérdésekben) és képviselője idén részt vehetett az európai közlekedési miniszterek konferenciáján Párizsban.
Per Kägeson hangsúlyozta, hogy a Szövetség segíteni kívánja a közép- és kelet-európai országokat abban, hogy közlekedéspolitikájuk kialakításakor elkerüljék a Nyugaton elkövetett hibákat. Ennek érdekében a Szövetség azt tervezi, hogy a közeljövőben Magyarországon megnyitja közép- és kelet-európai irodáját, amely legfontosabb feladata különböző tanulmányok és javaslatok elkészítése lesz egy környezetbarát közlekedéspolitika kialakítására a térségben.
*Az iroda vezetője a holland Gijs Kunemann, címe: Rue de la Victoire 26, B-1060 Bruxelles, Belgium; telefon: +32 2 537 6639; fax: +32 2 537 7394.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.