kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kerékpározás ősszel és télen

A hideg, csapadékos évszakok beköszöntével sokan "szögre akasztják" biciklijüket, de egyre nő azok száma, akik dacolva az időjárással, minden körülmények között kerékpárral közlekednek.
Talán mondanom sem kell, 15°C alatt az ízületek megóvása miatt ajánlott hosszúnadrágot és bosszúujjú bélelt p6lót viselni. Ha az idő ennél hidegebbre fordul, célszerű speciális Termo vagy Goratex ruhát beszerezni, kiegészítésképpen pedig kesztyűt és a lábfejet melegen tartó kamásnit hordani.
E szerelésben akár hosszabb-rövidebb túrákra is vállalkozhatunk. Ilyenkor viszont jobb úgynevezett Look vagy SPD. pedálrendszert használni, mert ezzel kiküszöbölhető a klipszszíj megszorításából adódó vérkeringési zavar, és így a lábfej csak később kezd el fázni. Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, ugyanis hideg időben nő a szervezet energiaszükséglete, kalóriafogyasztása.
Külön említést érdemel a Magyarországon még kevésbé elterjedt sisak használata, amely egyrészt biztonsági funkciókat lát el, másrészt melegen tartja a fejet. Az úgynevezett kemény héjú sisakok nemcsak a legbiztonságosabbak, de könnyűek, kényelmesek, és szellőzésük is biztosított. Általában két méretben készülnek. Az alapformát poliuretán habb61 préselik, melyet különleges plasztik héjszerkezettel burkolnak. A sisakot különböző vastagságú szivacspárnákkal lehet a fejhez igazítani.
Ha már j61 felöltözködtetek, ne felejtsétek el felszerelni a sárvédőket és a vizes úton jól tapadó széles "esőgumikat". Az egész napos félhomály miatt a lámpák használata "kötelező", már csak azért is, mert az autósok kevésbé számítanak a kerékpárosokra.
Tordai Csaba
igazgató
a Városi Biciklizés Barátainak támogatója



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.